Hirdetés

Már az alaplapok és VGA-k gyártásához használt rézfólia is hiánycikk

A DigiTimes riportja szerint a helyzet annyira rossz, hogy a végtermékek ára is növekedhet.

A DigiTimes friss riportot közölt arról, hogy az alaplapok és VGA-k gyártása olyan mértékben megdrágult, hogy ennek már a végtermékek árazására is lesz némi hatása. A gondot a réz világpiaci árának növekedése okozza, amely az utóbbi időben jelentősnek mondható, az elmúlt év vége óta nagyjából 20%-os áremelkedéssel néz szembe az ipar.

Ez azonban nem minden, ugyanis az alaplapok és VGA-k nyomtatott áramköri lapjainál a költségek egy jelentős részét a rézbevonatú laminátumok teszik ki, amelyek ára jelentősen függ a rézfóliák árától. Utóbbi az előző esztendő vége óta 35%-kal drágult, méghozzá a réz fentebb már említett áremelkedésének, illetve a szóban forgó fém megmunkálásához szükséges egyéb kiadásoknak köszönhetően.

Az arányokat tekintve probléma a kevesebb rétegből álló nyomtatott áramköri lapokat sújtja leginkább, mivel ezeknél a rézfólia a rézbevonatú laminátumokra vonatkozó gyártási költség felét is kiteheti, szemben a vastagabb nyomtatott áramköri lapokkal, ahol ez az arány inkább a költségek harmada.

Mivel az áremelkedés elég jelentős, így a gyártók nem feltétlenül tudják ellensúlyozni a hatását, ami azt eredményezi, hogy a végtermékek árát is növelni kell, főleg a kisebb nyereséggel dolgozó, belépőszintű megoldásoknál.

Előzmények

Hirdetés