Hirdetés

Alapjaiban újul meg a Gamebryo videojáték-motor

A Gamebase által fejlesztett Gamebryo videojáték-motor sokak számára ismeretlenül csenghet, de valójában igen sok játék épült rá, köztük pár The Elder Scrolls és Fallout címmel. A Gamebryo azonban két éve nem frissül jelentős mértékben, így sokan úgy gondolhatják, hogy gondok vannak a cég háza táján.

A legfrissebb adatok szerint a vállalaton belül minden rendben, és azért nincs különösebb bejelentés, mert az új generációs Gamebryo rendszert fejlesztik, amely nagymértékű módosításnak tekinthető az előző verziókhoz képest, mivel majdnem a teljes kódot újraírták a programozók. Az új Gamebryo videojáték-motor az előzetes tervek szerint a következő évben mutatkozhat be, és alapvetően az új generációs hardverekhez készül, így az Xbox One és PlayStation 4 konzolokhoz, illetve a modernebb PC-khez.

Egyelőre annyit tudni, hogy az új motorverzióban nagy szerepet kap a többszálú feldolgozás támogatása, illetve az alapként szolgáló DirectX 11 mellett a fejlesztők az összes elérhető, alacsony szintű hardverelérést kínáló grafikus API-t (PC-s szinten Mantle és DirectX 12) is szeretnék támogatni. Mindemellett a CUDA használata is tervben van, amivel a DirectX 12-ből hiányzó, de ugyanakkor fontos funkciókat pótolná a cég. A több grafikus vezérlő hatékony kezelése is lényeges kutatási terep, ráadásul nem az elavultnak számító AFR mód formájában. Úgy tudjuk, hogy ehhez nyújthat majd segítséget az AMD oldalán a Mantle API, míg az NVIDIA oldalán a CUDA-DirectX 12 interoperability opció.

A Gamebase jelenleg nem tervezi annak az előfizetéses licencelési modellnek követését, amelyet a Unity, az Unreal Engine és a CryEngine fejlesztői jelenleg alkalmaznak. Ennek következtében továbbra is a nagyobb, saját technológiát nem fejlesztő stúdiókat célozzák meg. Az új rendszer egyébként a 32 bites feldolgozást már nem támogatná, így csakis 64 biten lehetne használni, de ez ma már nem jelent komoly problémát.

Az új Gamebryo a Physically Based Shading modellre alapozna fejlett direkt fénykezeléssel, de az indirekt megvilágítás is elérhető lenne a különböző middleware-eken keresztül. Utóbbi nem egyedi koncepció, rengeteg mai modern rendszer van így kialakítva. Mivel a Gamebase alapvetően az igények kiszolgálására koncentrál, így a Gamebryo támogatna forward és deferred leképzési módot is, így a potenciális partnerek az igényeiknek megfelelően dönthetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés