Hirdetés

Alacsony fogyasztású GPGPU-val jelentkezik az S3

s3

Az S3 már korábban is kacérkodott a GPGPU-k piacával, ahol is az S3FotoPro program segítségével mutatták meg a Chrome 400 szériás termékek a képességeiket. A vállalat ezúttal komolyabb megoldással állt elő, ugyanis a beágyazott rendszerekbe szánt alacsony fogyasztású S3 Graphics 5400E az OpenCL platformot támogatja.

A 65 nm-es gyártástechnológiával készülő chip BGA tokozással lesz elérhető, és többféle memóriakonfiguráció társítható mellé. Ha a fogyasztás kiemelten fontos tényező, akkor az 512 MB-os fedélzeti kapacitás építhető 1,5 V-on üzemelő GDDR3 memórialapkákból, melyek effektív 1600 MHz-en üzemelnek. Amennyiben az alacsony ár számít, érdemes az effektív 1 GHz-en ketyegő DDR2-t választani, míg a maximális teljesítményt az 1,8 V-on működő GDDR3 chipek biztosítják 1700 MHz-es effektív frekvencia mellett.

A lapka az OpenCL mellett támogatja a DirectX 10.1-es és az OpenGL 3.1-es grafikus API-t, továbbá rendelkezik ChromotionHD 2.1 és AcceleRAM funkcióval. Az előbbi a nagy felbontású MPEG-2/4, WMV/VC-1 és H.264 videók hardveres dekódolását segíti, az utóbbi pedig egy 64 bites buszon keresztül állít lokális memóriát a GPU mellé, melyet a rendszermemória igénybevételével lehet bővíteni. Az S3 széles körű támogatást biztosít a rendszerhez , így a Windows operációs rendszerek mellett a különböző Linux disztribúciókhoz is lesz driver. A Graphics 5400E-t már rendelhetik a partnerek, így hamarosan feltűnhetnek az első, alacsony fogyasztású HPC megoldások a termék képességeire támaszkodva.

Előzmények

Hirdetés