Hirdetés

Aktualitását vesztette az AMD évtizedes marketingtrükkje

Hosszú évek óta többé-kevésbé sikeresen működő marketingtaktika feladására kényszerülhet hamarosan a világ második számú processzorgyártója. Az AMD az asztali CPU-k szegmensében idestova tíz éve használja modellszámozás gyanánt az úgynevezett PR-jelölést (Performance Rating – a köztudatban tévesen Pentium Ratingként is él), mellyel eleinte azt kívánták jelezni, hogy az adott processzortípus teljesítménye mekkora órajelen járó Intel CPU-hoz hasonlítható. Ez a jelölési rendszer jövőre végleg nyugdíjba vonulhat.

Az AMD PR-alapú modellszámozási gyakorlatát az évek során számos kritika érte, melyek kapcsán egy időben úgy tűnt, végleg lemond alkalmazásáról a gyártó, ám 2001-ben, az Athlon XP processzorok érkezésével ez a fajta hasonlítás újra központi szerephez jutott. A PR-jelölés sorsát végül a kétmagos processzorok tavalyi debütálása, illetve az Intel NetBurst architektúrájának leváltása pecsételte meg. Ahogy a megahertzekért folytatott harc véget ért, az AMD rákényszerülhet arra, hogy újragondolja modellszámozási gyakorlatát.

Lapértesülések szerint a processzorgyártónál már eldöntötték, hogy belátható időn belül szakítanak a négyjegyű számsorból és egy „+” -jelből álló modellszámozással; az AMD következő generációs, K8L architektúrájú asztali processzorainál vezetne be helyette egy új jelölést. Az új számozás, illetve az új architektúra az AMD ütemterve szerint a jövő év harmadik negyedében debütálhat – ekkortól új szisztéma szerint kapják kódneveiket is az asztali processzorok. A gyártónál „Stars” családnak hívják a következő generációs asztali CPU-kat, mely elsősorban arra utal, hogy a lapkákat földrajzi nevek helyett csillagok után keresztelik majd el.

A Stars család első tagjai a négymagos, AM2+ foglalatba illeszkedő Agena, valamint a 4x4 platformhoz fejlesztett Agena FX kódnevű CPU-k lesznek, melyekkel egy időben látnak majd napvilágot a Kuma kódnevű kétmagos példányok. A processzorok egyaránt az új HyperTransport 3.0 rendszerbuszt használják, másodszintű mellett harmadszintű gyorsítótáruk is lesz, órajelük pedig várhatóan 2,7-2,9, valamint 2-2,9 GHz között alakul majd (rendre az Agena és Kuma magoknál). A családhoz egymagos variánsok is tartoznak majd, ezek a Rana és a Spica neveket kapják.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új architektúra bevezetésekor milyen modellszámozásra váltanak az AMD-nél. Elképzelhető, hogy az Athlon 64 FX processzoroknál már bevált, két számjegyből álló jelölést viszi át a többi asztali termékvonalra a gyártó, ugyanakkor az sem kizárt, hogy a nyáron debütált Opteron processzorok modellszámozási gyakorlatát ebben a szegmensben is bevezetik, némi módosítással; a szerverprocesszorok új számozása egyaránt reprezentálja a skálázhatóságot, a foglalat generációját, valamint a szérián belüli relatív teljesítményt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés