Aerocool blog: néhány különleges ház és ventilátor

A Flo miditorony egyedi megoldásaival, a Bionic ház és a Duo ventilátorok pedig fényeikkel kelthetik fel érdeklődésünket.

Többször is írtunk már az Aerocool különböző házairól, most egy új, kifejezetten érdekes példányt, a Flo nevű miditornyot mutatjuk be. Ez az ATX (vagy kisebb) alaplapokkal kompatibilis, 215 x 483 x 470 mm méretű számítógépház több különleges megoldást is felvonultat azért, hogy a megszokottnál jobban variálható belső terében minél praktikusabban helyezhessük el a komponenseket.

Aerocool Flo
Aerocool Flo (forrás: Aerocool) [+]

Ennek az érdekes kialakításnak a központi elemét a 90 fokban elforgatott alaplapi tálca jelenti, melynek köszönhetően a kész gépen végül felfelé néznek majd a csatlakozók (aggódni azért nem kell: ezek egy méretes alagútba néznek, így a kábelek szépen elrendezve egy gumilemezzel védett hátsó nyíláson bújnak ki feltűnés nélkül. Ennek a kialakításnak több előnye is van (azon kívül, hogy sokkal letisztultabban néz ki a végeredmény hátulról is): egyrészt a VGA függőleges beépítése miatt jóval kevésbé terheli az alaplapot annak tömege, másrészt a szellőzés is jobb, kevésbé reked meg a meleg levegő a PCIe sínekbe kerülő kártyák között.

Az Aerocool Flo felső kialakítása
Az Aerocool Flo felső kialakítása (forrás: Aerocool) [+]

Persze ez a bizonyos szellőzés nem lesz kizárólag a konvekciós áramlásra bízva, a Flo ugyanis öt darab 12 cm-es ventilátorral érkezik – ezek a tiszta fekete vagy fehér külsőhöz illeszkedő módon feketék, nincsenek rajtuk színes fények. A belső kialakítás egyébként a klasszikus, kétkamrás elvet követi, az alsó részben található HDD-keret pedig eltávolítható, így hosszabb tápegységet, illetve az előlap mögé 360 mm-es radiátort is beépíthetünk. Adattárolók számára egyébként itt két 3,5”/2,5”-es hely áll rendelkezésre, ezen felül pedig még két 2,5”-es egység építhető be. A hűtésnél a légkavarók előre és hátulra kerülhetnek, természetesen ezen pozíciókba radiátorokat is állíthatunk. A rácsos szellőzéssel is ellátott fedlapon két USB 3.0 és két USB 2.0 konnektor, illetve két 3,5 mm-es jack található.

Aerocool Bionic
Aerocool Bionic (forrás: Aerocool) [+]

A következő gépház már hagyományosabb: a Bionic egy RGB-s csíkkal kettéválasztott előlappal rendelkezik, és összesen négyféle verzióban kapható: fekete vagy fehér előlappal, fekete vagy RGB-s ventilátorral szerelten. A 206 x 450 x 372 mm-es, ATX méretű lapokra felkészített ház belül kétkamrás kialakítású, az alsó kamra tetején pedig két ventilátorhelyet találunk – az ide szerelhető légkavarók feladata a VGA extra hűtésének biztosítása. Adattárolók tekintetében a Flóhoz hasonlóan két 3,5”/2,5”-es, és két 2,5”-es fiókkal gazdálkodhatunk, ebből az előbbiek a tápegység előtt találhatók.


(forrás: Aerocool)

Ami a hűtési lehetőségeinket illeti, az előlap mögé három 12 cm-es vagy két 14 cm-es légkavaró, illetve radiátor (legnagyobb mérete 280 mm) kerülhet, a hátlapon egy 12 cm-es, felül pedig két 12 cm-es ventilátornak alakítottak ki helyet. A külső csatlakozók a fedlap elejére kerültek: két USB 3.0 portot, egy USB 2.0 konnektort és két hangcsatlakozót használhatunk itt.

Aerocool Duo 14
Aerocool Duo 14 (forrás: Aerocool) [+]

Végül bemutatjuk még a Duo nevű ventilátorcsaládot is, melynek egyes tagjait akár a Bionicba is beépíthetjük! A sorozat 12, 14, illetve 20 cm-es légkavarókat tartalmaz, melyeknél a lapátokat mindkét oldalról körbeölelő gyűrűk és a lapátok maguk is RGB fényekben pompáznak. Ezt ARGB vezérlést biztosító alaplappal vagy a megfelelő vezérlővel tudjuk irányítani. Az utóbbit tartalmazza egyébként a három 12 cm-es légkavarót, a vezérlőt, távirányítót és adapterkábeleket is tartalmazó Duo 12 Pro 3x csomag.

Aerocool Duo 20
Aerocool Duo 20 (forrás: Aerocool) [+]

Az egyes ventilátorok egyébiránt háromtűs tápcsatlakozóval rendelkeznek, fordulatszám-szabályzásra tehát DC módszerrel kerülhet sor – névleges fordulatszámuk méret szerinti sorrendben 700, 1000, illetve 1000 rpm, a maximális zajszintek pedig 18,3 dB, 23,2 dB és 19,7 dB a gyári adatok szerint. Valamennyien vibrációt csökkentő betéteket kaptak a rögzítőfülekre, csapágyazásuk pedig hidrodinamikus, így a 60 000 üzemóra nem is tűnik elérhetetlennek.

Azóta történt

Előzmények