Hirdetés

Adattároló-invázióra készülnek a gyártók

Az elmúlt héten a memória volt felkapott, így számos gyártó bemutatta legújabb fejlesztését, ám most az adattárolók piacának résztvevői tartogatnak meglepetéseket.

A Pliant Technology rögtön egy igazi csúcstermékkel indít, melyet a vállalat a teljesítményigényes területekre ajánl. A Lightning nevű SSD-k LB és LS jelzéssel érkeznek. Az Előbbi 2,5, az utóbbi 3,5 hüvelykes méretű. Mindkét modell SLC NAND flash lapkákat alkalmaz és SAS (Serial Attached SCSI) interfészra köthető. Ebből már látszik, hogy nem az otthoni felhasználók képzik a potenciális vásárlóbázist.


Pliant Technology Lightning LB és LS - Forrás: Techconnect

A Lightning LB 150 GB-os kapacitást kínál 220 és 420 MB/másodperces írási, illetve olvasási sebesség mellett, a teljesítménye pedig másodpercenként 120 000 I/O művelet. A nagyobb méretű LS verzió már 300 GB-os tárhellyel is megjelenik, az I/O teljesítménye másodpercenként 160 000-re nő. A testesebb modell adatátviteli tempója is változik, írás esetén 340, míg olvasás során 525 MB/másodpercre.

A 2 millió órás MTBF élettartammal rendelkező Pliant Technology Lightning széria már megrendelhető a vállalat partnerein keresztül. Az ajánlott fogyasztói árakról egyelőre nincs információ, ám a teljesítményt látva talán jobb is ez így.

A Team Goup már az otthoni igényekhez tervezte a meghajtóit, melyek Xtreem G1 és Xtreem R jelzéssel debütálnak, és SATA-300 portra köthetők. Az MLC NAND flash lapkákkal működő termékek Indilinx vezérlővel és 64 MB kapacitású gyorsítótárral üzemelnek.


Team Goup Xtreem G1 - Forrás: Techconnect

A 2,5 millió órás MTBF élettartammal rendelkező SSD-k közül az Xtreem G1 modellek 120 és 250 GB-os verziói akár a 260 és a 180 MB/másodperces olvasási, illetve írási tempót is elérhetik, a 60 GB-os változat esetében azonban az előbbi értékek 210 és 145 MB/másodpercre módosulnak. Az Xtreem R jelzésű adattárolókat a gyártó még egy RAID vezérlővel is kiegészítette, így az SSD-k 240 MB/másodperces olvasási és 170 MB/másodperces írási sebességgel rendelkeznek majd.

A Team Goup Xtreem G1 és Xtreem R jelzésű SSD-k még az év vége előtt befutnak, az árukról azonban nem nyilatkozott a vállalat.

A Green House az ExpressCard csatolóval rendelkező notebookokat célozza az új SSD-ivel, melyek SLC és MLC változatban is megjelennek. Értelemszerűen a jelzések a NAND flash lapkák típusát sugallják, ennek megfelelően az előbbi verzió 120 és 70, míg az utóbbi 120 és 30 MB/másodperces olvasási illetve írási tempót diktál.


Green House ExpressCard SSD MCL - Forrás: Techconnect

A Green House ExpressCard SSD-k már elérhetőek az üzletekben. Az SLC verzió 16 és 32 GB-os változatáért 323, illetve 573 dollárt kell fizetni, míg az olcsóbb, 16, 32, illetve 64 GB-os kapacitást kínáló MLC modellek 128, 160 és 269 dolláros árcédulával rendelkeznek.

Hírünk kakukktojása a Toshiba 1,8 hüvelykes merevlemeze, melyet a vállalat a hordozható médialejátszókba és a videokamerákba ajánl. Az egy tányért tartalmazó termék 60, 80, 120 és 160 GB-os tárkapacitással lesz elérhető. A PATA csatolóra köthető meghajtó percenként 4200 fordulatra képes, az átlagos elérési ideje pedig 15 ms.


Toshiba 1,8 colos merevlemez - Forrás: Techconnect

A Toshiba még ebben a hónapban elkezdi a 160 GB-os modell szállítását, míg a kisebb változatok az év végéig készülnek el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés