Acer blog: TravelMate notebookok – első az üzlet!

Szinte méltatlanul kevés szó esik az Aspire széria mellett azokról a TravelMate notebookokról, amiket jelenleg kapni, de főleg a régi iskola tanításai szerint készülnek. Robusztusak, kemények, munkára termettek, dokkolhatók, tehát a céljuk nem elsősorban a szem megtévesztése, így kőkemény munkagépnek szánták őket alkotóik. Az Acer kínálatában ezekből a gépekből sincs hiány, korábban már teszteltünk egy Core i processzoros változatot (TM6594), még a Sandy Bridge előtti érából.

Most kettőt is kaptunk a Sandy Bridge processzorral szerelt új változatokból (TM6595 és TM8473), így saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy néhány apróbb külső és fontos belső változtatás ellenére a TravelMate-ek még mindig a régi értékeket képviselik.


[+]

Kívülről a TM sorozat nagy, vastag, szögletes, ellenben könnyen megszokható kinézettel rendelkezik. A srégen szálcsiszolt fekete fedél egyszerű eleganciát sugall, de nem érdemes zsíros kézzel fogdosni, mert nem lesz könnyű letisztítani. Más notebookokkal ellentétben itt nem próbálták meg a csatlakozók számát csökkentve zsugorítani a méreteket, hanem épp ellenkezőleg! Van a gépeken hardveres Wi-Fi gomb, Express Card foglalat, Smart Card és hagyományos kártyaolvasó, Ethernet és eSATA csatlakozó, D-Sub és HDMI kimenet, USB 3.0, dupla 3,5 mm-es jack aljzat, és optikai meghajtó. El vagyunk tehát látva rendesen, de a modem és a hozzá tartozó csatlakozó immáron lemaradt.


[+]

A TravelMate alulnézetben sem hasonlítható mondjuk egy Aspire S3 Ultrabookhoz. Mindenhol szellőzők, reteszek (akkumulátor és optikai meghajtó) és szerelőnyílások vannak, hogy bármihez könnyen és gyorsan hozzá lehessen férni. Nem akadály a gyors memóriabővítés és a merevlemez cseréje sem. Nem hiányozhat a merevlemez védelmére szolgáló DASP ütődésvédelem sem valamint a dokkoló (port replikátor) csatlakozósor sem – utóbbiról még lesz szó egy másik bejegyzésben. Az akkumulátor természetesen kivehető és nagyobbra is cserélhető.


[+]

A masszív magnéziumházban megbújó kijelző körüli széles műanyag káva első ránézésre kicsit meghökkentő látványt nyújt, viszont minden felület matt, beleértve a kijelzőt is. Egy üzleti gépnél más szóba sem jöhet! A fedél masszív, nem rezeg és nem remeg, zsanérjai pedig nem adják könnyen magukat, noha a kettő közti részen (az Acer feliratnál) meghajlítható a káva, de ez minden kétzsanéros notebook esetében így van.

A megváltozott zsanérkialakítás miatt azonban a kijelző most már nem nyitható ki 180 fokos szögben, így szegényebbek lettünk egy hasznos funkcióval, már akinek ez számít.


[+]

A beviteli részleg már ismerős lehet, az Acer ezt használja már egy ideje. A tapipad mérete rendben van, érzékenységére sincs panasz, a gombok halkan és könnyen járnak – a köztük elhelyezett biometrikus olvasó nem sok vizet zavar. Lemaradt viszont a pöcökegér és a hozzá tartozó plusz gombok, ami talán nem is baj, ha a korábbi tesztjeinket vesszük alapul. Billentyűzetből a TravelMate jobbat érdemelne. Az iránygombok körül nagy a zsúfoltság, és kicsit furcsa érzés a hosszú úton járó peremes kialakítású gombokon való gépelés, de idővel ez is megszokható.

Mint tehát az jól látható, a külső majdnem olyan, mint az elődmodell esetében, ám belül ez már nem így van. Erről részletesebben a következő bejegyzés alkalmával írunk.

Azóta történt

Előzmények