Acer blog: ismét a legvékonyabb

Megnéztük a világ legvékonyabb noteszgépét, amely a korábbi rekorder, a Swift 7 további csiszolgatásával készült.

Ha egyszer elsők voltunk valamiben, akkor nem jó érzés ezt a helyezést elveszíteni – valószínűleg ezért is gyúrt rá az Acer arra, hogy az idei évre szánt Swift 7 modell (amelynek megjelenéséről mi is beszámoltunk) a korábbi, alaposan tesztelt változatnál is karcsúbb lehessen.


[+]

Az, hogy a korábban 9,98 mm-es vastagságú gépház már csak 8,98 mm vastag nem is annyira szembetűnő, ez már az a szint, ahol ugyanakkora sikerrel tudjuk bezsebelni az elismerő pillantásokat, mikor előhúzzuk táskánkból a noteszgépet. Az új gépház kivitele a korábbihoz hasonlóan igényes, olyan, amit el is várunk ebben a kategóriában: masszív, nem hajlik, az aranyszínű, kicsit hivalkodó külsőt pedig felváltotta a jóval visszafogottabb, sötétszürke szín. Bár a csatlakozók területén nem történt változás – tehát maradt a két Type-C konnektor – extraként kapunk egy LTE modemet is, amelyhez a SIM kártyát a jobb oldalon helyezhetjük a készülékbe.


[+]

Ide került a bekapcsológomb is, amelyet száműztek a billentyűzet jobb felső sarkáról – ezzel párhuzamosan viszont a klaviatúra kissé összement sajnos, elvesztettünk egy teljes sort, a funkcióbillentyűket a legfelső sorral kombinálták. Előrelépés viszont, hogy a vékonyítás ellenére is kapunk végre háttérvilágítást (az elődből ez nagyon hiányzott, hogy igazi utazós munkagép lehessen), a bal szélre pedig egy ujjlenyomat-olvasó került.


[+]

Mint már a bemutatkozásakor említettük, a Swift 7 2018-ban nagyobb, 14”-es kijelzőt találunk, de a vékony keretnek köszönhetően a gép szélessége mégsem nőtt számottevően. Nem mondhatjuk el ugyanezt a mélységéről, amely 237 mm lett, szemben az előd 230 mm-es értékével. Az új képernyő egyébként ugyanúgy Full HD felbontású, mint elődje, viszont egyrészt Gorilla Glass védi, másrészt érintésérzékeny. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a tapipad is inkább érintőképernyőre hasonlít, mint rendes touchpadre, tudniillik nem benyomható, a kattintást ugyanúgy az okostelefonoknál megszokott koppintás helyettesíti.


[+]

Nem véletlenül nem ejtettünk eddig szót a belső tartalomról: ezen a téren egyelőre nem történt előrelépés, tehát Core i7-7Y75 CPU-t kapunk, vele pedig rendkívül alacsony fogyasztást, passzív hűtést, de nem túl acélos teljesítményt. A lapka mellett 8 GB RAM, illetve egy 256 GB kapacitású SSD dolgozik, méghozzá az SK Hynix jóvoltából. Utóbbi x2-es PCI Express 3.0-s interfészt használ. Mindezért 549 000 forintot kér a gyártó, mutatva, hogy a Swift 7 továbbra is exkluzív modell marad.

Nem nehéz kitalálni, hogy a teljesítményben a szűk keresztmetszet a CPU lesz, amely nem friss modell – az IFÁ-n látottak szerint az Acer a következő generációnál cseréli ezt le, amivel párhuzamosan az alapterület és a tömeg is csökken majd – de erről bővebben valószínűleg csak a CES-en hallunk majd.


[+]

Visszatérve tehát az aktuális modellre, ha bárki elégedetten használja az előző generációs Swift 7-et, akkor a mostaniban sem csalódhat. Az extrém vékonyságért cserébe nagyjából ugyanazokat a kompromisszumokat kell megkötnünk, mint eddig, viszont az Acer korrigált néhány apró, de pont a használatot nehezítő hibát: végre van háttérvilágítás a billentyűzeten, kapunk egy jól működő ujjlenyomat-olvasót, illetve nagyobb méretű a kijelző. A processzor, bár nem egy erőmű, a mindennapi feladatokhoz továbbra is elegendő, a 4,5 wattos TDP pedig még a 36 Wh-s akkumulátorból is 8 óra körüli üzemidőt csikar ki (a teljesen terhelés nélkül mért érték meghaladja a 18 órát).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények