Acer blog: ilyen lett a Nitro 5 Spin notebook

Kissé ellentmondásosra sikeredett a multimédiás masina kifordítható kijelzős, vékonyított változata.

Gondoltak egy merészet az Acernél, és a Nitro sorozatba tartozó félgamer-multimédiás notebookjukból csináltak hibrid, úgymond convertible masinát, ami lényegében a kifordítható kijelzőt jelenti, és ennek megfelelően ráaggatták a Spin jelzőt, mint minden átfordítható kijelzős notebookjukra, ami az új elnevezési rendszer szerint kerül a boltokba. Nyilván megvan az a réteg, aki ki tudja használni az ebben rejlő lehetőséget, hiszen alapvetően a Nitro 5 sem teljes értékű játékgép, hanem egy amolyan mindenes, így lehet vele dolgozni, kicsit játszani és kikapcsolódni is, ha a helyzet úgy kívánja.


[+]

Maga a Nitro 5 Spin a Nitro 5 vékonyabb, convertible kiadása, és hozza azt, amit korábban is láttunk, most egy kissé megújult formában, új hardverrel. Hogy ez mit jelent pontosan: Intel Core i5-8250U "Kaby Lake-R" processzort, 8 GB DDR4 RAM-ot, 256 GB-os SSD-t és mellette egy 1 TB-os HDD-t, egy NVIDIA GeForce GTX 1050 GPU-t (4 GB VRAM-mal és Optimus-szal). Mindezt Full HD IPS paneles érintőkijelzővel egy 15,6"-es házban, aminek a fedele és a csuklótámasz körüli része alumíniumból, a fenéklemeze és a kijelzőkerete műanyagból van. Eggyel erősebb kiadás is létezik belőle, de ez csak a CPU-t érinti: i7-8550U dolgozik benne. Nos ami a hardver teljesítményét illeti, a processzor kiváló, de a kijelző maximális fénysűrűsége lehetne valamivel nagyobb, ez nagyban megkönnyítené a fényes kijelző kültéri használatát, illetve a lefedett színtéren is lenne mit csiszolni, de a betekintési szögekkel szerencsére nincs baj, ahogyan az ujjal történő vezérlést is kiválóan veszi. Mint az fentebb látható, a GTX 1050 szolgálja ki a nagyobb grafikus teljesítményt igénylő programokat, de ne feledjük, hogy ez a dGPU erősen a középkategória alján mozog, így egy esetleges játéknál próbálkozni kell a beállításokkal, hogy megtaláljuk az optimális sebességet.


[+]

A mindössze 17,9 milliméter vastag, de mégis 2,2 kilogramm tömegű masina anyag- és az összeszerelésének minősége összességében nézve rendben van, de a kiömlő levegőrostélyok szélein és a fenéklemez-oldalfal találkozásnál még kicsit csiszolhattak volna, ezek ugyanis kissé élesre sikeredtek. Apropó légrostély, a hűtés alapvetően halk, de ha meghajtjuk a gépet CPU és VGA szinten is, akkor már hallatja a hangját, ami nem lenne gond, de a legmelegebb ponton az 50 °C-t közelíti a házon mérhető hőmérséklet, és ez alapórajelig is visszavetheti a processzort, ez pedig hatással van a teljesítményre is. A zsanér egyébként jól és finoman mozog, akár egy ujjal is nyitható, ha ügyesek vagyunk. Egy kis színt is vittek az összeállításba, vörös keretet kapott a belső alumínium lemez és a biometrikus ujjlenyomat-olvasóval ellátott touchpad is, vörös a zsanér takaróburkolata és a bekapcsológomb, és vörösnek vannak kiemelve a billentyűzet WASD gombjai, plusz a háttérvilágítás is ebben a színben izzik. Sajnos ez utóbbi nem állítható több fokozatban.


[+]

Az eddig felsoroltakon felül a felszereltségi listán szerepel még két USB 3.0-s és egy USB 2.0-s aljzat, valamint egy USB 3.1 Type-C is (ez viszont csak Gen 1-es, viszont DisplayPortként is használható és 3A áramerősség átvitelére képes), továbbá van HDMI kimenet és a szokásos jack kombó aljzat. A felszereltség része tovább az SD-kártyaolvasó, a HD webkamera, az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 4.1, összességében véve tehát semmi sem hiányzik, ami a ma minimum elvárható. Külön ejtenénk szót a TrueHarmony hangrendszerről, amihez "subwoofer" is dukál. Ez most véleményünk szerint kevésbé sikerült jól, a mélyfrekvenciás hangok gyengék és nagyobb hangerőnél már jelentős torzítás van, így érdemes nem túlerőltetni – ez esetben viszont hallgathatóbb. A tápellátást egy négycellás, 48 Wh-s akku látja el, ezzel a masina legfeljebb 10 óráig tartható üzemben.


[+]

Nem könnyű elhelyezni a Nitro 5 Spint a kínálatban, ugyanis kicsit ellentmondásosra sikeredett. A processzor szuper, a VGA viszont kissé lassúcska, és a hűtés is nehezen birkózik meg a hőtermeléssel, ha kihajtjuk rendesen. Ugyanakkor a gép – szerintünk – jól néz ki, 15,6"-es létére a méretei is rendben vannak, a felszereltségébe is nehéz belekötni ebben a szegmensben. Ezt viszont beárnyékolja kissé az árazás, ami pár forint híján kereken 400 000 forint, az erősebb processzorral pedig már 440 000 forintot kóstál operációs rendszerrel, két év garanciával, tehát nem kifejezetten olcsó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények