Acer blog: H7550BD projektor a moziszobában

Az Acer még januárban, a CES-en mutatta be legújabb DLP-s projektorait, a H7550 családot, amibe két modell, a rövid vetítési távolságú H7550ST, illetve a hagyományos H7550BD került. Most ez utóbbit volt alkalmunk kipróbálni, hogy lássuk, mire is képes a jelenleg 300 000 forintért kapható Full HD-s vetítő, ami egyébként sztereó 3D támogatással is rendelkezik, de a szemüveg nem jár hozzá alapból. Van viszont táska és a megszokott vékony távirányító, ami most sem túl acélos, de ha egyszer beállítunk mindent, akkor otthoni környezetben a ki- és bekapcsolást leszámítva nem kell túl sokat nyomkodni.


[+]

A H7550BD egyébként nem csak házimozis körülmények között állja meg a helyét, hanem nagy fényáramának (3000 ANSI Lumen) köszönhetően irodai alkalmazás is szóba jöhet – nem véletlenül jár hozzá táska is, bár az Acer projektorok többségéhez jár ez az extra kiegészítő. Magára a projektor specifikációira és új funkcióira most nem térnénk ki külön, hiszen ezeket a megjelenéssel párhuzamosan alaposan kifejtettük már egy korábbi hírünkben. Ehelyett inkább a próba során szerzett tapasztalatokat írnánk le.


[+]

A beüzemelés nem nagy kaland, de szem előtt kell tartani, hogy a limitált (1,3-szoros) optikai zoom és a lencseeltolás hiánya miatt fontos pontosan pozicionálni a masinát. Állítási lehetőséget mindössze az elöl kicsúsztatható láb kínál, de ezt végszükség esetén érdemes használni, hogy a trapézkorrekciót elkerülve pixelpontos megjelenítést kapjunk. Az élességet a fókuszgyűrűvel állíthatjuk kézzel, de ezzel nincs semmi baj, meglehetősen pontosan működik.

Maga az optika egyébként nem rossz, de úgy érezzük, hogy láttunk már ennél picit jobbat is az Acertől, ami a széleken élesebb képet adott, és egy picit mintha nagyobb lett volna a torzítás is, de ez utóbbi tényleg nem számottevő. Szerencsére a gépben lévő színkerék sebességére nem volt panasz, szivárványozásra nem hajlamos, csak elvétve, akkor is rendkívül minimális mértékben találkoztunk ezzel. Szintén dicséret illeti a hűtést, az általunk használt ECO módban ugyanis a masina rendkívül csendes, gyakorlatilag másfél méterrel magunk mögött elhelyezve még a halk jelenetek során sem figyeltünk fel rá – persze ha valaki szándékosan ezt füleli, akkor más a helyzet.


[+]

Az izzó élettartama 4000 óra, ami ECO módban 6000 órára nő, ez pedig meglehetősen sok film megtekintésére elegendő – megfelelően karbantartott masina esetén. Ezek között lehet akár 3D-s is, de ezt szemüveg hiányában nem tudtuk kipróbálni. A 2D-s Full HD-s és 720p-s anyagokat viszont szépen megjelenítette, és a kisebb felbontásúakkal sem volt baj, de ha tehetjük, HD alá ne adjuk. A tónusok és a kontraszt is rendben voltak, de egy kalibrálás nem árt neki, amennyiben fix helyen használjuk. Komplett CMS rendszer viszont nincs benne, ami ebben az árkategóriában nem is várható el.


[+]

Összességében a H7550BD hozza azt, amit az elődök után elvárhatunk tőle ebben a kategóriában, bár tény, hogy nagy előrelépés technikai szempontból nincsen, ha magát a megjelenítő motort vesszük alapul. Ebből következhetne, hogy a technikának évről évre olcsóbbnak kellene lennie, ám sajnos a forint dollárhoz viszonyított árfolyamromlása megtette a hatását. Ebből fakadóan a H7550BD ára már a 300 000 forintot verdesi, pedig elődjei között volt olyan, ami 260 000 forintért is hazavihető volt. Ezt viszont semmiképp sem írnánk az Acer számlájára, ők ugyanis most is hozták a kötelezőt, azaz a H7550D-et mindenképp vegyük számításba, ha belépő szintű házimozis projektor vásárlására adjuk a fejünket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények