Acer blog: egy 35 hüvelykes óriás WFHD felbontással

Az ultraszélesvásznú 34-35 hüvelykes monitorok egyáltalán nem számítanak újdonságnak, de az mindenképp ritkaságszámba megy, hogy ehhez 2560x1080 képpontos felbontású AMVA típusú panel társuljon. Jelenleg egyetlen gyártó készít ilyen panelt, méghozzá az AU Optronics, így szinte biztos, hogy a M350DVR01.0 típusszámú egység dolgozik benne, legalábbis ezt erősítik meg a specifikációk és a mérések is.


[+]

A kijelző eléggé terebélyes, mint ahogy az ultraszélesvásznú (21:9 képarányú) monitorok általában, de erre ráerősít a kissé robusztus talp, a vaskos állvány, illetve az is, hogy nem "káva nélküli" a panelkialakítás. A dizájn összességében véve igen egyszerű, amit olyan apró dolgokkal próbáltak feldobni, mint a törések a talpon, vagy a káva alsó részén a szálcsiszolás. Pozitívum, hogy van bőséges állíthatósági lehetőség, így a szokásos -5° és +25° közti dönthetőségen kívül van magasságállítás 150 milliméteres tartományban és -60° és +60°-os forgathatóság.


[+]

Bemenetek terén a legszükségesebb digitális bemenetekkel látták el, mint a DVI-D, HDMI és a DisplayPort, ezenfelül két jack audiocsatlakozóval gazdálkodhatunk, melyek ki- és bemenetként funkcionálnak. Szerencsére az USB hub alap, ehhez viszont csak két aljzat jár, melyek oldalról érhetőek el.

Papíron a monitor villogásmentes LED háttérvilágítása 300 cd/m² fénysűrűséget állít elő, mi is ennyit mértünk, viszont az Acer nem közöl natív kontrasztarányt. A jó hír, hogy a panelgyártó által megadott 2000:1 értékét túlteljesíti a kijelző, és nem elérhetetlen a 3000:1 arány sem. A színtérre vonatkozó lefedettség mérésénél 96,6%-os sRGB-t kaptunk, ami a háttérvilágítás típusát tekintve nagyjából rendben van.


[+]

Gyárilag nincs kalibrálva, így a színpontosság értelemszerűen nem a legjobb, de a 6590 K színhőmérséket majdnem közel van az ideálishoz, az 1,94-es gamma viszont kicsit alacsony, míg a 300 cd/m²-es fénysűrűség magas, bár ez utóbbiból egyszerűen lehet húzni a menüből. Kalibrálva majdnem minden helyreáll. 118,5 cd/m fénysűrűség mellett 0,0435 cd/m2 fénysűrűséget mértünk feketén, ami 2724:1 kontrasztaránynak felel meg. A színhőmérsékletet 6468 K-re, a gammát pedig 2,19-re sikerült belőni (2,2 helyett). Az átlagos színeltérés (DeltaE) 0,5 lett, a maximális pedig 3,25, melyek rendben vannak.

A válaszidő két fokozatban állítható, specifikáció szerint 10 ezredmásodpercre képes, természetesen gyorsítással. Szerencsére ennek mértéke visszafogott annyira, hogy az ebből fakadó túllövés mértéke ne legyen zavaró. Az input lagnál 13 ms-ot mértünk, ami igen kedvező érték.


[+]

A homogenitásvizsgálat során arra jutottunk, hogy a kapott eredmények egészen jók egy ekkora kijelzőtől. Feketén van némi beszűrődés a jobb alsó sarokból, míg a fehéren mért értékek között csak kevés zóna van, ahol átlépni az eltérés a bűvös 10%-ot.


[+]

Mint látható, a CB351C egészen jól teljesít, de van egy hátránya, ez pedig a betekintési szög. Hiába az AMVA panel, az ilyen típusú ultraszélesvásznú modelleknél előfordul a kontrasztvesztés mellett némi színtorzulás is. Nem kell TN+filmes inverz színeket vizionálni, de némi szürkés-sárgás tónus könnyen felfedezhető a széles kijelzőn, ami mozgásra változnak. Emellett ott van az is, hogy a képpontsűrűség nem éri el a kerek 80 ppi-t, ami eléggé nagy ikonokat és egyéb képi elemek megjelenítését eredményez, aminek vannak, akik örülnek, mások kevésbé, de az biztos, hogy nem érdemes túl közelről nézni, már csak azért sem, mert ahhoz a kijelző felülete amúgy is túlontúl széles.


[+]

Az Acer CB351C nem olcsó játék, 180 000 forintban kerül, ami a teljes (nem túl népes) 2560x1080 képpontos 34-35 hüvelykes képátlójú felhozatalt nézve inkább a felsőházat jelenti. Noha a minden irányban állítható állvány ritka a kategóriában, de egyáltalán nem egyedi, viszont kihagyott ziccernek érezzük a FreeSync támogatás hiányát, ugyanis ezért az árért akkor ütne igazán az Acer ajánlata, ha ez a képesség nem hiányozna belőle.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények