Acer blog: kipróbáltuk a C20 DLP zsebprojektort

Az Acer nagy projektorai meglehetősen jó eladásokat produkálnak, ám most nem ezekből válogattunk, hanem egy speciális típust, a C20-at kértük el egy próba erejéig. A C20 specialitása, hogy apró mérete miatt elfér a zsebben vagy a notebooktáskában, így bárhova magunkkal vihetjük, ugyanakkor működéséhez nem feltétlenül szükséges vezetékes áramforrás, ugyanis egy beépített, 1410 mAh-s lítiumion-akkumulátorral is rendelkezik.

A DLP vetítési technológiát és 0,3" DMD-t (digitális mikrotükrös eszköz) alkalmazó eszköz RGB LED-et használ fényforrásként (aminek élettartamát húszezer órára becsüli a gyártó), aminek maximális fényereje 20 ANSI Lumen. Ez ugyan nem túl sok, de a projektor méretét tekintve nem várhatunk többet, illetve a felhasználási terület sem éppen egyezik a nagy lámpás projektorokéval. Persze vannak már hordozható LED-es projektorok ennél nagyobb fényerővel is, de azok nagyobbak a C20 118 x 60,8 x 18,6 mm-es méreteinél.

Hogy mi lehet a felhasználási terület? Nos, igazából a gyártó hordozható irodai felhasználásra és otthoni felhasználóknak is ajánlja a C20-ast, ugyanakkor az irodai felhasználás csak abban az esetben járható út, ha rendesen be tudunk sötétíteni (otthon, lakásban nyilván erre több lehetőség adódik). Ugyanakkor rendkívül jól használható, ha több napra elutazunk és csak bedobjuk a notebook mellé (166 grammos tömege sem fogja földhöz vágni a táska cipelőjét), hogy eljátssza a szórakoztató központ szerepét. Kisgyerekes családoknak egy-egy nyaralás alkalmával kötelező darab, könnyen le lehet vele foglalni a csemetét, hogy közben a szülők is tudjanak pihenni. Akár egy buliban is jó hasznát vehetjük, ha képeket vagy videót szeretnénk vetíteni, és még sorolhatnánk az ötleteket, de tulajdonképpen a C20-nak is megvan a létjogosultsága.


Védőtok a hordozhatóság megkönnyítésére

Visszatérve a specifikációkra, a fizikai felbontás 854x480 képpont (WVGA), de analóg bemeneten 1280x800, míg digitális bemeneten 1080i felbontásig képes fogadni a jelet – HDMI-n pedig hang továbbítására is van lehetőség. Az eszköz mintegy 64 MB belső memóriával és microSD kártya foglalattal is rendelkezik, amire nem csak kép-, hang- és videófájlokat pakolhatunk, hanem MPtG szöveges és prezentációs fájlokat is felmásolhatunk rá (a PPT és PDF fájlok MPtG -re konvertálásához szükséges szoftver megtalálható a projektor beépített tárhelyén), tehát ez jelentősen megkönnyíti a prezentálást és a felhasználást, hiszen még PC sem kell hozzá. A C20 egy micro USB csatlakozóval is rendelkezik, amihez mellékelnek egy micro USB -> USB átalakító kábelt is, amin keresztül USB-s tárolókat is csatlakoztathatunk, és ennek megfelelően ezekről is játszhatunk le tartalmat. Egyébiránt az apró projektorra közvetlenül iPod/iPhone is csatlakoztatható, ha megvásároljuk az ehhez szükséges kiegészítőt, az ugyanis nem képezi a csomag részét.

A támogatott képformátumok között JPEG és BMP szerepel, audiofájlokból pedig AAC, MP3, PCM, ADPCM, WMA, OGG formátum lejátszására képes, amit a 0,5 wattos beépített hangszórón vagy a 3,5 mm-es jack kimenetre között eszközön (aktív hangszóró, erősítő, stb.)  hallgathatunk meg. Videóból a H.264 kódolással rendelkező AVI, MOV,MP4, 3GP, valamint MPEG4, XViD és MJPEG kódolású AVI-kat képes lejátszani, melyek felbontása 720x480 (@30fps) vagy 720x576 (@25fps) képpont lehet. Ez alól kivétel az MJPEG, melynél a 640x480-as felbontás a maximum, 30 fps mellett.

A vetítési távolság minimum 24,5 cm, maximum 3,215 méter lehet, aminek függvényében 5 - 66"-es képet kapunk. A gyártó megadta az optimális vetítési távolságot is (0,974 méter), melynél 20"-es képet kapunk. Természetesen a fókusz állítása kézzel történik, méghozzá a bal oldalon található potméterrel.

A töltés USB-ről vagy a mellékelt hálózati adapterről történhet. Az akkumulátor teljesen feltöltött állapotban 1 órás üzemidőt biztosít, ami ECO módban (ami gyakorlatilag a fényerő megfelezését jelenti) 2 órára növelhető.

A bekapcsoláshoz és menükezeléshez szükséges gombok a burkolat tetején találhatók, illetve infravörös távirányító használatára is van lehetőség, amennyiben azt külön megvásároljuk, ugyanis ez sem található meg a dobozban.

Bekapcsolás után nincs melegedési idő, pár másodpercen belül megjelenik a vetített kép. A C20-nak van egy beépített menüje, ami kicsit szerényebb, mint például a házimozi vagy irodai projektoroknál megszokott, így például nincs lehetőség a torzítás kiküszöbölésére, tehát csak a projektort egyenesen elhelyezve vetíthetünk torzításmentes képet. A képet viszont megfordíthatjuk fejjel lefelé rögzített vetítéshez, illetve tükrözhetjük is, ha valamire hátulról szeretnénk vetíteni.


[+]


[+]

A menüből választhatjuk ki, hogy a beépített vagy USB-re csatlakoztatott tárolóról szeretnénk vetíteni, illetve az ezeken található állományok kilistázása is csoportosítva (fotó, videó, prezentáció) történik. Amennyiben külső képbemenetet akarunk használni, úgy az eszköz tetején található bemenetválasztó gombot kell megnyomni.

Tapasztalatok

A C20 hátránya, hogy világosban csak erősen korlátozott mértékben használható, sötétben viszont élvezhető fényerőt produkál még 3 méterres vetítési távolságról is, emellett pedig a képméret is elfogadható, akár többen is nézhetik a kivetített képet. A színvisszaadást is leteszteltük, ugyanis ezek az apró projektorok hajlamosak egyes színeket eltorzítani, bizonyos árnyalatokat pedig vissza sem tudnak adni. Nos, az Acer C20-nak az árnyalatokkal nem voltak problémái, a szürke gradiens is szépen skálázódott, valamint az RGB színek sem torzultak, egyedül a sárgánál lehetett nagyon minimális zöldes árnyalatot észrevenni (szerencsére ez nem volt zavaró, és csak a tesztábrán tűnt fel).

A melegedéssel kapcsolatban is jó tapasztalataink voltak, hiszen a néma működés ellenére igazából hosszabb használat után sem forrósodott fel a ház annyira, hogy ne lehessen hozzáérni vagy a tokba visszahelyezni. Amennyiben van rá lehetőség, úgy a C20-ast érdemes notebookhoz/netbookhoz  csatlakoztatva használni, hiszen akkor nincs szükség konvertálásra, és a lejátszható formátumok tárháza is sokkal bővebb, mint amit alapból kínál.

Az Acer C20 Pico projektorához már 58 000 forintos áron hozzájuthatunk, ami a konkurencia hasonló tudású termékeihez viszonyítva elfogadható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények