Acer blog: Acer Aspire M3 tartósteszt – a beépített akku cseréje

A 2012. áprilisában tesztelt Acer Aspire M3 Ultrabookunkról tartósteszt keretén belül időről időre hírt adunk, már amennyiben történik valamilyen fontos esemény. Szerencsére ilyenből nem sok van, túl vagyunk már egy balesetből adódó kijelzőcserén, míg legutóbb egy alapos tisztítás miatt jártunk a szervizben a nyár elején. Az utóbbi időben viszont az akkumulátoros üzemidő érezhető csökkenésére lettünk figyelmesek, a korábbi – intenzív munka közben mért – 4-5 órás üzemidő helyett csupán 2-2,5 órát tudtunk elérni, az akku elhasználódás mértékét pedig az AIDA64 is igazolta: 51%-os elhasználódást jelzett.

Ez azt jelenti, hogy az akku – az Acer korábbi állításának megfelelően – három éves életkorára nagyjából erősen csereéretté válhat. Valójában a 2,5 éves élettartamon sem lepődtünk meg annyira, ugyanis eléggé mostoha körülményeket kellett kiállnia: az év 365 napjából csak kevés olyan volt, amikor nem volt bekapcsolva a notebook, és ezekben is a naponta 8-10-12 órákat használtuk, hol akkuról, hol töltőről. Ugyanakkor nem figyeltünk különösebben a merítési ciklusokra, ha konnektor közelében voltunk bedugtuk, és töltöttük amíg tudtuk és gyakran rendszertelenül rá-rátöltöttünk, ahogy a körülmények megkívánták vagy lehetőséget kínáltak.


[+]

Az új akkumulátort ezúttal külföldi forrásból szereztük be, a hazai boltokban ugyanis nem találtunk megfelelő helyettesítő terméket. Egyedül a márkaszerviz jöhetett szóba, de költséghatékonyabb utat kerestünk, így végül 15 000 forintnak megfelelő összegért sikerült új, gyári akkumulátorra szert tenni. Ezúttal a cserét is magunk végeztük, ami nem annyiból állt, hogy felcsattintottuk a gép hátuljára, hiszen beépített akkunál, mint amilyen az M3-asé is, nagyobb szerelést igényel a művelet. Arra azért felhívnánk a figyelmet, hogy a cseréhez mindenki kérje szerviz segítségét, akinek nincs megfelelő csavarhúzója és nem biztos a dolgában, vagy nem akarja gépe épségét kockáztatni.


[+]

A szerelés az optikai meghajtó és a merevlemez kivételével kezdődik, mely utóbbi alatt további "rejtett" csavarokat találunk, amelyek eltávolítása nélkül a fő csavarok kicsavarása után sem ehet majd szétszedni a gépet, tehát nem érdemes feszegetni. Érdemes a csavarokat nem összekeverni, ugyanis kétféle hosszúságúak is vannak, rossz helyre csavarva pedig az eredmény katasztrofális lehet a gép épségére nézve.


[+]

Miután szétpattintottuk a gépet, megfordítva és a kijelzőt kinyitva felemelhető a billentyűzet felőli oldal a touchpaddal együtt. Ezek szalagkábeleit kiszabadítva az alaplapi csatlakozókból levehető a felső rész és láthatóvá válik az akkumulátor is.


[+]

Az akkut apró fülek és egy csavar tartják a helyén, ez utóbbitól megszabadulva és a csatlakozót kihúzva máris kibillenthető és kihúzható a szalagkábel alatt.


[+]

Az új akku behelyezése ugyanez fordított sorrendben.


[+]

Ezután nincs más, mint összeszerelni a gépet, figyelve, hogy a szalagkábelek biztosan jól legyenek illesztve és a megfelelő csavarokat használjuk. Ha mindent jól csináltunk, akkor az alábbit kell látnunk:


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények