Acer blog: A D koncepció

Nem elég már a sikerhez, ha csak a munkában vagy játékban jó egy notebook, lehetőleg mindkét területen aratni kell.

Az elmúlt hónapok egyik érdekes trendje lett a „kreatív profiknak” fejlesztett notebookok megjelenése – ezek általában olyan felső- vagy csúcskategóriás készülékek, amelyek általános számítási teljesítményben, multimédiában és a grafika területén is erősek, mindezek mellé pedig sokszor jellegzetes külsejükkel is képesek magukra vonni a figyelmet. Ha most valaki úgy érezné, hogy a klasszikus gamer gépekről beszélünk, akkor nem lő nagyon mellé: a legtöbb gyártó valóban valamelyik jól felszerelt gamer konfigurációját szereli ilyenkor egy visszafogottabb, de még mindig feltűnőbb házba, és egészíti ki jobb minőségű kijelzővel. Nagyjából ezt láthatjuk az Acer tavasszal bejelentett, aztán az IFÁ-n kicsit felturbózott ConceptD sorozatánál, amelynek csúcsmodellje, a ConceptD 9 gyakorlatilag a Triton 900 újracsomagolt változata, míg az eggyel kisebb ConceptD 7 a Triton 500-ból dolgozik.


[+]

Mivel a gamer notebookok ritkán tartoznak az ultrahordozható kategóriába (bár a Triton 500 ezen a téren sem áll rosszul), az ilyen célokra szánt ConceptD 5 esetében már más alapokhoz nyúltak a tervezők, és az Aspire 7-et vették alapul, így kapjuk az 1,5 kg-os tömeget, ami már az egész napos vállon hordásra is megfelelő lehet. Nálunk most a ConceptD 9-ből fordult meg egy béta BIOS-szal rendelkező, de véglegesnek tekinthető példány, ezen dolgozhattunk pár napig.

Külső

Sokat nem érdemes ragozni a D9 külsejét, a Triton 900 kapcsán tulajdonképpen már mindent elmondtunk róla. Itt is ugyanazt a masszív, tabletté alakítható dizájnt kapjuk az Ezel Aero Hinge névre hallgató zsanérokkal, melyek ugyan sok beállítási lehetőséget kínálnak, de alaposan hozzátesznek a 17,3”-es kijelző alapból is tiszteletet parancsoló.


[+]

Amit kiemelnénk, az inkább az elegancia oltárán végzett módosítás: míg a Triton billentyűzete felett egy, a hűtőrendszert kihangsúlyozó üvegablak található, addig a Concept D9 esetében csak egy szellőzőt látunk itt. Ez lehet, hogy unalmasabb látvány, ha éppen úgy állítjuk a kijelzőt, viszont nemcsak kinézetre visszafogottabb, de hűtés hatékonyságának is jót tesz.


[+]

Némi változást tapasztalhatunk a csatlakozók sorában is, de ennek oka, hogy a korábban vizsgált Triton 900 még nem a végleges házba került – egyébként itt is ugyanazokat a kivezetéseket kapjuk, azaz összesen négy USB, egy Thunderbolt 3, egy HDMI és egy DisplayPort áll rendelkezésre a gigabites Ethernet mellett. Természetesen mindegyik oldalon találunk egy szellőzőnyílást is, de az ezek mögött felsejlő hűtőbordázat nem kaptam meg a Triton kék eloxálását.

Belső

Tekintettel arra, hogy a kipróbált példány még nem a végleges hardverrel rendelkezik, ezzel a konkrét modellel nem érdemes sokat foglalkozni. A lényeg, hogy belül is alapvetően a Predator Triton 900 köszön vissza, ami persze érthető, hiszen ott is CPU-ban, GPU-ban erős konfigurációt kapunk. Természetesen az Acer azért haladt a korral, így itt a Core i7-8750H helyett már egy Core i9-9980HK-t találjuk, ami nemcsak a K betűjel jelentette tuninglehetőséget hozza magával, hanem plusz két magot, 9 helyett 16 MB gyorsítótárat, és 2,2-4,1 GHz helyett 2,4-5,0 GHz-es működési tartományt.


[+]

Mivel az Intellel ellentétben az NVIDIA az utóbbi időben nem jelentett be az Acer számára felhasználható újdonságot, így a GPU esetében maradt a GeForce RTX 2080, mindezeket pedig 32 GB RAM és 1 TB-os WDC NVMe SSD egészíti ki. Nyers erőben tehát nincs hiány, de hogy mekkora is ez az erő, azt a kipróbált modellnél nem mérhettük le, a béta állapotú BIOS ugyanis a hűtőrendszer ventilátorainak képességeit messze nem használta ki, inkább a CPU sebességét csökkentette – ráadásul már akkor, amikor az elérte a  62 °C-ot.

Kijelző

A teljesítménymérés helyett tehát koncentráljunk inkább a másik fontos komponensre, ami az érintésérzékeny kijelző, hiszen a célközönség esetében ez talán még jelentősebb hatással is bír a munkára, mint egy nagyon kihegyezett CPU. A ConceptD 9 számára az Acer egy 17,3”-es, UHD felbontású IPS panelt választott az AUO gyártmányai közül. Ez a AUO319B típusú panel kiváló jellemzőkkel rendelkezik – egyrészt képe éles, mint a borotva, de ez el is várható a 3840x2160 pixeles felbontás miatt. Másrészt viszont fényes is, 460 cd/m² maximális fénysűrűséget mértünk a közepén és ehhez mérten a széleken sem volt 10 százaléknál nagyobb eltérés.

A panel az AdobeRGB (és így az sRGB) színtér teljes lefedésére képes, a dobozból kivéve pedig az átlagos ΔE értéket 1,3-nak mértük. Az egész napos munka kényelmét szolgálja, hogy a fényerő állítása PWM-mentes, nem kell tehát villódzással számolnunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények