Acer Aspire V5-171 11,6" notebook: könnyed munkatárs, akár erősebb hardverrel is

Bizonyára vagyunk páran, akik kis méretű, a mindennapokban könnyen hordozható konfigurációra vágyunk, ami lehetőleg egy netbooknál nagyobb erőtartalékokkal rendelkezik, de nincs felesleges extrákkal teleaggatva, mint a subnotebookok legtöbbje. Így talán az árazás is picit közelebb kerül ahhoz, amit még hajlandóak vagyunk kifizetni érte, de ezért némi kompromisszumot kell vállalni.


[+]

Az ilyen irányú igényeket próbálja az Acer Aspire család V5-ös modelljeinek 11,6"-es tagja a V5-171 kielégíteni, amely mindössze 1,38 kg-ot nyom a mérlegen, 285 x 202 x 20,95-27,35 mm-es méreteit tekintve pedig egyáltalán nem nagyobb, mint például a szintén 11,6"-es Aspire One széria – noha le nem tagadhatjuk, léteznek ennél vékonyabb gépek is. Az ár szinten tartása végett ennél a modellnél nem használtak speciális anyagokat, magnéziumot, alumíniumot, így a fedél is csak szálcsiszolt alumínium műanyag utánzata, ami csak tapintásra tűnik fel. Szerencsére az anyagokkal való spórolást nem vitték túlzásba, az apróság meglehetősen masszívnak tűnt.


[+]

A belsejében pénztárcánk vastagságától vagy bankszámlánktól függően Intel Core i3-2377M CPU és 4 GB RAM, vagy Intel Core i5-3317U CPU és 8 GB memória dolgozhat. Utóbbi már egy picit komolyabb feladatokhoz is bevethető (ne feledkezzünk meg a HD Graphics 4000 IGP-ről). Az iménti opcióktól függetlenül 500 GB-os merevlemez (5400 rpm) és 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszer az alapfelszereltség része, SSD opció nincs – ilyen irányú szükségleteinket utólagosan, házilag tudjuk orvosolni.


[+]

És akkor jöjjenek az elején említett kompromisszumok: a kijelző felbontása ugyan 1366x768, de a panel felülete fényes, és a TN+film képességeit pedig kár lenne ragozni, de az áráért cserébe ezen a téren nem vártunk többet. Az akkumulátor 4 cellás lítiumion, spórolós használattal nagyjából négy órát bír ki, ami egy picit kevés, egy nagyobb akku és 6-8 órás üzemidő sokat dobna az összképen. A kis helyre bezsúfolt billentyűzet jól használható, de a kurzorgombok körül kisebb káosz uralkodik. A látszólag gombok nélküli touchpad egész jó, de a gép mérete itt is korlátozza a lehetőségeket, egy nagyobb darab kényelmesebb lenne.


[+]

A csatlakozók száma nem egetverő, de legalább USB 3.0-ból kapunk egyet, 2.0-s verzióból pedig kettőt, ezenfelül van Gigabit Ethernet csatlakozó is. A felszereltség többi része megüti a mércét, 802.11b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0 vezérlő, 1,3 megapixeles webkamera és 2 az 1-ben kártyaolvasó a repertoár része.


[+]

A nálunk járt mintapéldányban a gyengébbik processzor volt, viszont 8 GB memóriával, így a boltban kapható konfigurációk pontos teljesítményéről nem tudunk valós képet alkotni, mindenesetre a processzor ereje a mindennapos feladatokhoz jól láthatóan elegendő lesz. Az Aspire V5-171 nem akar más lenni, mint ami valójában. Nem akar a drága subnotebookoknak konkurenciája, vagy mindenki által imádott divattermék lenni. Egyszerűen egy megfizethetőbb alternatívát kínál azok számára, akiknek nincs szükségük/pénzük drága és fényűző, de kisméretű és használható teljesítményű, könnyen hordozható notebookra.

A gyengébbik verzió (Aspire V5-171-2364G50Mass) ára 139 900 Ft, míg az erősebbiket 180 000 forint körül méri a gyártó. A garancia 1 év (opcionálisan kiterjesztés vásárolható).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények