Hirdetés

A VIA egybeolvasztja a CPU-t és az északi hidat

Egyre több cég jelentet meg olyan PC-s processzorokat, melyek integrált memóriavezérlőt alkalmaznak. Az első a Transmeta volt a sorban, a TM5000 sorozatú CPU-iban már megtalálhatjuk a memóriavezérlőt. A trend folytatódik a TM8000 sorozatban is. Arról viszont minden hardver iránt mélyebben érdeklődő hallott már, hogy az AMD következő generációs, 64 bites processzorai is beépített memóriavezérlővel rendelkeznek majd.

Úgy tűnik, a sorba a VIA is beáll, ha egyelőre nem is egészen úgy, mint a két fentebb említett cég. A VIA ugyanis következő generációs EPIA platformján egy úgynevezett Multi-Chip-Module-t (több chipes modul - MCM) alkalmaz, mely a Nemeniah kódnevű maggal rendelkező VIA C3 processzort, és egy VIA CLE266 északi hidat foglal magába. A modul neve CoreFusion (kódneve Mark, a CeBIT-en lehetőségünk volt "élőben" is megszemlélni). Ez persze azt jelenti, hogy a memóriavezérlő nincs ténylegesen a processzorra integrálva, de a VIA is a trend irányába fordult.

A CoreFusion MCM 1,25 V feszültséggel üzemel, s teljes fogyasztása 12 W. Az alacsony fogyasztás mellett az EPIA platform nagyobb teljesítményt is nyújt, mint elődje.

A Nemeniah mag magasabb teljesítményre képes, mint az eredeti C3 mag, a Samuel 2. Az új C3 processzorok 16 fokozatú csővezetéket alkalmaznak, mely a magasabb órajel elérését segíti, megértik az SSE utasításokat, StepAhead néven továbbfejlesztett ugráselőrejelző logikát, 64 kB L2 gyorsítótárat, valamint teljes sebességű FPU-t (korábban ez alacsonyabb órajelen üzemelt, mint a mag) kaptak. Megtalálhatjuk még bennük a PadLock adatkódoló motort, mely hardveres adatvédelmi szolgáltatást nyújt.

A VIA CLE266 északi híd PC2100 memóriákat támogat, tartalmazza az S3 Graphics féle UniChrome 2D/3D AGP 8X grafikus magot teljesen hardveres MPEG-2 lejátszási funkcióval, RAMDAC-kal, TMDS-szel, LVDS-szel, TV kimenettel, s a DuoView szolgáltatással a nagyobb munkaterületre vágyóknak nyújt tág lehetőségeket. A VIA CoreFusion Processing Platform a VT3235, vagy VT3237 déli hidakkal állítható párba, így 10/100 Mbit Ethernet vezérlőt, ATA-33/66/100/133, Serial ATA-150 (csak a VT3237 esetén) interfészt, és hat csatorns audiomegoldást kapunk.

Az alaplapgyártók a jelenlegi mini-ITX EPIA alaplapoknál 15%-kal kisebb áramköri lapot is alkalmazhatnak a nagy integráltságú CoreFusion MCM-nek köszönhetően, tovább zsugorítva ezzel a PC-ket, ami nagy szó, hiszen az eddigi EPIA lapok is csak kb. 17x17 cm-esek voltak. A VIA CoreFusion Processing Platform köré épített termékeket valósínűleg 2003 második félévében láthatunk először.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés