Hirdetés

A nehéz időkben gyötörné leginkább az ATI-t az NVIDIA

Egy belső körökből kiszivárgott, a kínai média által hitelesként tálalt prezentáció arra utal, hogy az NVIDIA nem hagyja annyiban az ATI Technologies legújabb videokártya-családjainak heteken belüli premierjét. A kaliforniai vállalat a médiához jutott – egyelőre meg nem erősített – információk szerint két videokártyával készül a Radeon X1900 Pro és a Radeon X1650 XT érkezésére, jóllehet ezek közül az egyik modellről már tavasszal is hallhatott a közönség, bár a kártyák önálló kereskedelmi forgalomba azóta sem kerültek.

Az újdonságként feltűnő GeForce 7950 GT állítólag ugyanazon a napon – szeptember 14-én – kerülhet a boltokba, mint a Radeon X1950 széria (utóbbi kártyákat várhatóan már augusztus 23-án bejelentik); a G71 kódjelű GPU-ra épülő videokártya teljesítménye alapján a GeForce 7900 GTX és a GeForce 7900 GT közé fog pozicionálódni. A 300 dolláros (Európában 300 eurós) fogyasztói áron debütáló kártya 550 MHz-es GPU-ja a pletykák szerint 24 pixelfutószalagot tartalmaz majd, az 512 megabájtnyi memória pedig 700 (effektív 1400) MHz-en jár.

A híresztelések szerint még augusztusban kereskedelmi forgalomba kerül az eredetileg csak komplett számítógépekbe szánt GeForce 7900 GS is, mely 450 MHz-es, 20 pixelfutószalagot tartalmazó GPU-t kap majd, a kártyán lévő 256 megabájtnyi memória pedig 600 (effektív 1200) MHz-en jár. A GeForce 7900 GS modellek sajtóértesülések szerint 200 dolláros (nálunk 200 eurós) árszinten kerülhetnek a boltok polcaira.

A prezentáció hitelességét mindazonáltal csekély mértékben kétségbe vonhatja az utolsó dia, ahol az NVIDIA felteszi (mintegy partnerei számára) a kérdést, miszerint „miért eszközöljük ezeket a változtatásokat?” – melyre a következő válasz érkezik: „azért, hogy akkor támadhassuk az ATI-t, amikor a legnehezebb napjait éli.” Az ehhez hasonló kommentárok mindazonáltal nem tekinthetők teljesen szokatlan jelenségnek a két rivális cég belső kommunikációjában, jelen esetben minden bizonnyal a felvásárlás előtt álló ATI sérülékenységére célozhatnak a kaliforniaiak – feltéve ha egyáltalán tőlük származik az ominózus slide.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés