Hirdetés

A Micron és a Sun rendkívül megbízható NAND flash technológián dolgozik

A SSD meghajtók kapcsán sokszor felmerül a termékek megbízhatósága. A rendszereket ebből a szempontból az MTBF (Mean Time Between Failures) értékkel szokták a gyártók jellemzi, mely a két egymást követő meghibásodás között eltelt átlagos időtartamot jelenti. Ugyan az előbbi forma általánosan elfogadott, közel sem ad megbízható megközelítést a vásárolt meghajtó ténylegesen várható élettartamára.

A NAND flash technológián alapuló meghajtók úgynevezett cellái korlátozott írási ciklust képesek elviselni. Ez azt jelenti, hogy a meghajtó  elveszti az írási képességét, de a tárolt adatok továbbra is olvashatók maradnak. Rögtön felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, ha pár cellába sokkal többször lesz írva, mint a többibe. Erre nincs válasz, ugyanis ez nem történhet meg. A NAND flash chipeket használó termékekben (főleg SSD meghajtók) a vezérlés úgy van kifejlesztve, hogy az írási műveletek szétszórtan legyenek végrehajtva az összes cellát figyelembe véve. Ennek megfelelően az egyes cellák hozzávetőlegesen hasonló ütemben használódnak el.

A Micron és a Sun olyan SLC NAND flash technológiát fejlesztett ki, amely több mint egymillió írási ciklust képes elviselni. Ezt az értéket ugyan már több vállalat is elérte a piacon, az alkalmazott technológia azonban csak limitált példányszámban tette lehetővé a termékek gyártását. A fentebb említett két vállalat viszont a  tömegtermelést célozza meg.

A Micron bejelentése alapján az új, egymillió írási ciklust elviselő, NAND flash technológiával gyártott termékek elsősorban a vállalati szegmens igényeit próbálják kielégíteni. Az első változatokat a jövő év első negyedévétől lehet majd nagy mennyiségben rendelni. A várható árakról viszont nem érkezett információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés