Hirdetés

Új technológia segíthet lecsökkenteni az SSD-k méretét

A 2009-es ISSCC konferencián japán tudósok álltak elő egy olyan új technológiával, amely lehetővé teszi több, akár 64 NAND flashchip egymásra helyezését egyetlen Large Scale Integrated (LSI) tokban. Ígéreteik szerint az ezzel az eljárással készített Solid State meghajtók fogyasztása a felére, a felhasznált LSI tokok száma a nyolcadára, a chipek közötti kommunikációt megvalósító terület nagysága pedig a negyvenedére csökkenhet. Ezt a chipek között, indukción alapuló vezeték nélküli kommunikáció biztosítja.

A Keio egyetemen Tadahiro Kuroda professzor csapata egy működő prototípust is készített. Rámutattak, hogy ha a 64 NAND flashchipet a jelenleg használt technológiákkal helyeznék el egyetlen LSI tokban, összekapcsolásukhoz több mint 1500 vezetéket kellene felhasználni. Az újonnan kifejlesztett, indukción alapuló vezeték nélküli kommunikációs eljárás segítségével ezt 200-ra vagy annál is kevesebbre lehetne csökkenteni, mivel csak a földeléshez, az energiaellátáshoz és a vezérléshez szükséges áramkörök igényelnének külön huzalozást.

Ennek megvalósításához három nagyobb módosításra volt szükség. Ezentúl mindegyik memóriachip tartalmazna egy fémpajzsot, ami indukciós reléként az információk továbbításáért felelne. A megfelelő jelminőségért és az áthallás csökkentéséért a pajzsok között fellépő mágneses fluxus jelenséget használják ki. A továbbiakban szükség van egy újszerű vezérlőegységre, ami a chipek megszámozása nélkül képes az egymásra helyezett lapkák közül a megfelelőt kiválasztani, ennek elkészítéséhez a jelenlegi technológiák is alkalmasak. Végül pedig az egymás és a vezérlő közötti adatátvitelre használt kommunikációs formát kellett kifejleszteni, ehhez végül egy csomagalapú módszert alkalmaztak.

A kutatók a 180 nanométeres CMOS gyártástechnológiát felhasználva elkészítették az első működőképes prototípust is. Az LSI tokban hat, 60 mikrométer vastagságú NAND flashchipet helyeztek el, méréseik szerint az új vezeték nélküli kommunikáció megbízhatóan működik, mint ahogyan az ehhez a technológiához kifejlesztett vezérlőegység is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés