Hirdetés

A második félévben jönnek az AMD kétmagos K10-es processzorai

Hongkongi lapértesülések nyomán a napokban számos híroldal megírta, hogy nem kerül sor a K10-es mikroarchitektúrára épülő, 65 nm-es csíkszélességgel készülő, Kuma kódnéven ismert AMD processzorok bevezetésére. A döntés hátterében egyesek a magok órajelének a tervezettnél gyengébb skálázódását sejtették, mások a gyártáselőkészítéshez szükséges erőforrások szűkösségével magyarázták, hogy az AMD eltekint ettől a lépcsőfoktól, és ehelyett már inkább az év második felétől piacra kerülő a 45 nm-es chipekre koncentrál.

A pletykát Jake Whitman, a vállalat szóvivője határozottan cáfolta, bár az igaz, hogy a K8-as kétmagosokat leváltó Kuma az eredetileg tervezetthez képest később, valamikor az év második felében érkezik. Az AMD korábban publikált útitervében még úgy szerepelt, hogy 2008 első negyedévében piacra dobják a K10-es generáció hárommagos (Toliman) és kétmagos (Kuma) tagjait is. A TLB bug néven elhíresült hiba javítása azonban annyira lekötötte a gyártó erőforrásait, hogy idén eddig a desktop szegmensben csak a négymagos chipek javított változatait, illetve a hárommagos processzorokat vezették be, továbbá többször átrendezték a K8-as modellek kínálatát is.

A négy-, illetve hárommagos asztali CPU-k Phenom márkanéven érhetők el, az előbbiek a 9000-es, az utóbbiak a 8000-es sorozatot alkotják. A K10-es kétmagosok hivatalos elnevezését az AMD nem közölte, de Whitman nyilatkozatából is biztosra vehető, hogy ez esetben nem a Phenom márkanevet fogják használni, korábbi értesüléseink szerint a Kuma az Athlon (vagy Athlon X2) 6000-es szériába tagozódik be.

Az AMD-nél már javában folyik a 45 nm csíkszélességű processzorgeneráció előkészítése, ez év második felében az asztali CPU-k szegmensében elsőként a négymagos (Deneb, Propus) változatok jelenhetnek meg. A 45 nm-en készülő hárommagos (Heka) és kétmagos (Regor) chipek az általunk ismert ütemterv szerint 2009 első vagy második negyedévében kerülnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés