Hirdetés

A Hisense felvásárolta a Toshiba tévés részlegét

A kínai cég visz mindent, a fejlesztéseket, a technológiákat, a szlogeneket, és relatíve nem is került sokba az egész

A 142 éves múltra visszatekintő Toshiba az utóbbi egy évtizede maga a rémálom. A cég több területen is tragikus döntéseket hozott, és az egykor megingathatatlannak tűnő monolit mostanában arra kényszerül, hogy eladogassa egyes divízióit. A tévés szekció kisebb-nagyobb részeit már korábban értékesítették, és most az egész maradék részleget úgy ahogy van eladták.


[+]

Az egyik feltörekvő kínai cég, a Hisense vette meg a tulajdonrész 95 százalékát. Ezért cserébe megkapják az eddigi technológiákat, gyártósorokat, a névhasználati jogot és még a szlogeneket is. Az egészért cserébe pedig 114 millió dollárt, azaz hozzávetőlegesen 30 milliárd forintot fizetnek.  Ez nyilván nem kevés pénz, de ha azt nézzük, hogy a Google a HTC felének tulajdonjogáért egymilliárd, a Samsung pedig a Harman csoportért majdnem 8 milliárd dollárt fizetett, annyira már nem is tűnik soknak.

Az mindenesetre tény, hogy a Toshiba egész jó eredményeket ért el a szemüveg nélküli 3D képalkotás vagy a LED háttérvilágítás területén, ráadásul a név még mindig jól cseng, szóval abszolút érthető a Hisense lépése. A kínai konszern egyébként kőkeményen nyomul a tv fronton. A cég például a jövő évi Foci VB hivatalos szponzora, és Észak-Amerikában övék a Sharp névhasználati joga is. Az mindenesetre érdekes, hogy mi lesz így a korábban megkötött, európai névhasználati jogot érintő Toshiba-Vestel megállapodással. Az IFA-n a török holding képviselői nekünk azt mondták, hogy igen-igen komoly tervei vannak a Toshiba brand alatt futó, japán fejlesztésű tévékkel. Viszont a Hisense által közzétett ábra szerint ők úgy vélik, hogy Európában is az övék a Toshiba márka.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés