Hirdetés

A Cisco is erősíti a Powerline hálózati részleget

Mostanság elég sokat lehetett hallani Powerline adapterekről, főleg a Netgear és a TRENDnet feküdt rá a témára, melynek eredményeként egyre olcsóbb és gyorsabb konstrukciók jelennek meg a piacon. Az ötlet, miszerint a meglévő elektromos hálózatot használjuk adattovábbításra, egyre inkább elfogadott alternatíva, így nem csoda, hogy a Cisco is újabb modelleket mutatott be a Linksys Powerline család tagjaiként.

Sebességben nem történt előrelépés, legalábbis a 200 Mbps-os kategória meghatározásában, ettől függetlenül szinte biztos, hogy a technológia fejlődésével jobb teljesítményre képesek. Kialakításuk is az új trendeknek megfelelő, vagyis az eszközt közvetlenül a konnektorba kell dugni, nem tápkábellel csatlakoznak, mint az elődök. Egyből három csomag érkezését jelentették be. Az első a Linksys Powerline AV 1-Port Network Adapter Kit (PLEK400), mely két darab, egyetlen Ethernet csatlakozót tartalmazó adaptert tartalmaz. A gyártó állítása szerint ez főleg olyan eldugott helyiségekben (garázs, pince, távoli szoba) lévő eszközöket csatlakoztathat az otthoni hálózathoz, ahol a vezetéknélküli kommunikáció nagyon gyenge, vagy kivitelezhetetlen.

A Linksys Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit (PLSK400) hasonló az előző csomaghoz, viszont itt az egyik adapter már négyportos, ez olyan nappaliban jöhet jól, ahol több hálózati kommunikációra alkalmas eszköz (TV, médialejátszó, erősító, HTPC stb.) egy helyen tömörödik, de például egy távolabbi szobában létrehozott kisiroda számítógépeinek bekötésénél is jó szolgálatot tehet. Mindkét kit 99,99 dollárba kerül.

Végül érdemes megemlíteni a márciusban érkező Linksys Powerline AV 1-Port Wireless Extender-t (PLW400), ami nevéből sejthető módon a vezetéknélküli hálózat kiterjesztését végzi. Leginkább úgy lehet elképzelni, mintha egy Powerline adapter és egy Wi-Fi hozzáférési pont (AP) összegyúrásából született volna. Vételára 119,99 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés