Hirdetés

Novemberben érkezhet a 4 TB-os Seagate Barracuda asztali merevlemez

A Seagate nemrég mutatta be első 4 TB tárolókapacitású merevlemezét, mely egy külső egység volt, éppen ezért GoFlex termékcsaládban kapott helyet. Mivel a tavalyi évben a 3 TB-os verziónál is a GoFlex érkezett előbb, így most már mondhatjuk, hogy a gyártó jó szokásához híven először a hordozható változatot jelenti be, és csak azt követi az asztali változat, hiszen ugyanez a forgatókönyv most is, a 4 TB-os termékvonal esetében is.

A Fudzilla meg nem erősített információi szerint a belső használatra szánt egység alapja ugyanaz a 3,5"-es, 5 tányéros (tányéronként 800 GB kapacitású) Barracuda XT HDD lesz, ami a GoFlexben is van, de a fordulatszámot 7200 rpm-re növelik, hiszen a teljesítményre inkább kihegyezett asztali gépek esetében kevésbé fontos a fogyasztás, a zaj és a melegedés, mint egy külső egységben, ami ráadásul egy zárt dobozban helyezkedik el. A gyártó állítása szerint ráadásul a 7200-as fordulatra képes motorok gyártása olcsóbb, mint az alacsony energiafelhasználásra erősen optimalizált 5400 rpm-es változatoké.

A 4 TB tárkapacitással rendelkező Barracuda merevlemezekben várhatóan 64 MB-os gyorsítótár lesz és SATA 6 Gbps csatolófelületen kapcsolódhatnak a számítógéphez. A megjelenés az idei év novemberében várható, ám az árazásról még nem esett szó. Mivel ez lesz az első 4 TB-os belső merevlemez a piacon, így várhatóan nagyobb fajlagos (Ft/GB) költséggel számolhatunk, mint a jelenleg kapható 2 és 3 TB-os merevlemezek esetében.

Kíváncsian várjuk, hogy ezen a téren milyen meglepetést tartogat számunkra most a konkurens Western Digital, mely annak idején a 3 TB-os merevlemezét a Seagate-tel egy időben mutatta be hirtelen „a semmiből”.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés