Hirdetés

4+1 dolog, amiről ha tudod mire való, akkor öreg vagy!

CRT monitorszűrő
CRT monitorszűrő (forrás: Etilize) [+]

CRT Monitorszűrő: A régebbi CRT-monitorok még viszonylag sok sugárzást bocsátottak ki, amelyek pont telibe kapták a kijelző előtt ülő felhasználót. Ez ellen vetették be a képernyő elé akasztott szűrőt, amely egyébként a vibrálást is többé-kevésbé hatékonyan semlegesítette. Később megjelentek az alacsony sugárzású (LR- Low Radiation) monitorok, amelyeknél ezekre már elvileg nem volt feltétlenül szükség, de sokan megszokásból tovább használták.

Floppy disc és tartó Floppy disc és tartó
Floppy disc és tartó (forrás: Old Floppy Disks) [+]

Floppy lemez és tároló: Bár manapság már lassan a Blu-ray is rémségesen elavultnak számít, 30 évvel ezelőtt az adattárolás csúcsát viszont az 5,25 hüvelykes hajlékonylemezek, azaz a Floppy Disc-ek jelentették. A tárolókapacitásuk a 8 bites Commodre számítógépeknél 170 kB, az Amigánál 440, 880 vagy 1760 kB, a PC-knél pedig 360 kB vagy 1,2 MB volt. Ezek az adathordozók meglehetősen kényesek, sérülékenyek voltak, nem lehetett csak úgy egymásra hajigálni őket, úgyhogy olyan, direkt e célra kialakított dobozokban voltak tárolhatók, ami a képen is látható.

ZIP Drive
ZIP Drive (forrás: Wikipédia) [+]

ZIP Drive: A kilencvenes években megjelenő superfloppy formátumok legnépszerűbb darabja, amely még így sem volt képes átütő sikert elérni. 1994-ben dobta piacra első változatát az Iomega, a ZIP-100-at, amely 100 MB tárolókapacitású, cserélhető, 3,5" lemez méretű adathordozóból, és az ennek kezelésére képes, hordozható vagy beépíthető meghajtóból állt. Később a tárolókapacitás 750 MB-ig felkúszott, azonban ennek ellenére a CD és a DVD lemezek, főleg az írható verziók sokkal közkedveltebbek voltak, a memóriakártyák és a pendrive-ok pedig végleg elsöpörték ezt a szabványt.


(forrás: 5ciene.net) [+]

+1: Sokak számára ez csak egy átlagos toll, de a kazettás walkmanes srácok, lányok számára maga volt a nagybetűs, nélkülözhetetlen Segítség. Ezzel tekergették ugyanis előre-hátra a szalagot, ha nem akarták a gyorstekerés funkció használatával gyorsan lemeríteni az elemeket.

Ha esetleg eszedbe jut bármilyen hasonló termék, kérlek írd meg levélben, vagy a fórumban, a jövőben szeretnénk még további cikkeket is megjelentetni a témában.

Előzmények

Hirdetés