Hirdetés

25 nm-nél tart az Intel és a Micron

Az Intel és a Micron a közösen irányított vállalkozásuk keretében bemutatták a világ első 25 nm-es eljárással gyártott NAND flash lapkáját. Az új technológia jelentősen csökkenti az egységnyi tárterülethez mért gyártási költségeket, így a chipek ára még tovább csökkenhet, aminek hatására olcsóbb SSD-k kerülhetnek forgalomba.

A gyártók egy 64 gigabites, azaz 8 GB-os MLC NAND flash lapkát mutattak be az új gyártástechnológiára alapozva. A chip cellánként 2 bit információt képes tárolni, a területe pedig 167 mm2. Utóbbi érték némileg kisebb az előző generációs, 34 nm-es eljárással készült 4 GB-os lapkához viszonyítva. Az új fejlesztés cellái ötezer írási ciklusra vannak minősítve, emellett az ONFI (Open NAND Flash Interface) 2.2-es felületet használja, ami közel 200 MB/s-os adatátviteli sebességet is megenged.

Az Intel és a Micron szerint a 25 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkák tömeggyártása tavasszal kezdődhet meg. Az új chipeket a partnerek elsősorban SSD-kben, okostelefonokban, médialejátszókban és videokamerákban fogják alkalmazni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés