Hirdetés

16 Gbps-os átviteli tempót ígérnek az új SATA Express szabvánnyal

A SATA-IO, avagy a Serial ATA szabványt fejlesztő nemzetközi szervezet új interfész-formátumon dolgozik, mellyel az eddigieknél jóval nagyobb átviteli sebesség válik elérhetővé a tervek szerint az SSD és HHD tárolóknál, mivel szerintük ezek már most is az interfészek képességeinek határait feszegetik.

Az aljzatok terve
Az aljzatok terve [+]

A SATA Express technológiánál kombinálják a SATA szoftveres részét és a (valószínűleg 3.0-s) PCI Express interfészét, így a SATA Expresszel lehetőség lesz olyan eszközök fejlesztésére, melyek amellett, hogy PCIe-en kapcsolódnak, megtartják a SATA-val való kompatibilitást is. Az új technológia ennek köszönhetően költséghatékonyan tudja biztosítani a 8 és 16 Gbps-os adatátvitelt, ami a mostani 6 Gbps-os maximumhoz képest valóban nagy ugrás.

A kábelek terve
A kábelek terve [+]

A specifikációk új eszközöket és alaplapi csatlakozókat is meghatároznak majd, melyek mint a SATA Expresses, mind a jelenlegi SATA portos eszközöket támogatni fogják.

A nemrég véglegesített 3.1-es után az új SATA 3.2 szabvány előreláthatólag 2011 végére készül el, az azt felhasználó eszközök pedig 2012 eleje-közepe felé kerülhetnek a piacra. A teljes bemutató itt tekinthető meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés