Hirdetés

100 Gbps sebességű lesz az Ethernet következő generációja

Annak idején még nem is szentesítették a 10 Gigabit Ethernet szabványokat, a fejlesztők már a továbblépésen gondolkodtak. A sebesség növelésének többféle értéke felmerült a 40 Gbps-tól egészen a 160 Gbps-ig, bár az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) által szervezett szeptemberi szimpóziumon az iparág több meghatározó vállalata világossá tette, hogy a 100 Gbps értéket tekinti irányadónak. Az új szabvány kidolgozásának lehetőségeit az IEEE-n belül a 802.3 Higher Speed Ethernet Study Group név alatt ténykedő munkacsoport vizsgálta, mely hamarosan egy újonnan felálló testületnek delegálja a feladatot, ugyanis múlt csütörtökön végre döntés született a következő Ethernet-generáció sebességéről. Ahogyan az várható volt, a szabványalkotásban részt vállalók 75 százaléka hű maradt az Ethernet sikertörténetének részévé vált 10-es szorzóhoz.

John D’Ambrosia, a testület elnöke elmondta, hogy nemcsak a szolgáltatók keresik a mind gyorsabb adatátviteli megoldásokat, de nagy szükség van rájuk a nagyvállalatoknál és az adatközpontokban is. A hálózati forgalom jelentős növekedését eredményezik az olyan alkalmazások, mint a mind jobban elterjedő videotelefónia, emellett állandóan nő a tárolóhálózatok (SAN-ok) sávszélességigénye, és a hardver, sőt az adatközpontok határait átlépő virtualizáció is újabb kihívások elé állítja a hálózatokat.

A korábbi fejlesztések üteméből kiindulva D’Ambrosia szerint már 2009 végére, 2010 elejére elkészülhet a 100 Gigabit Ethernet szabvány – elsőként természetesen optikai kábelekre. A megoldandó feladatok között nemcsak a protokoll kidolgozása van, a gyártóknak ugyanis biztosítaniuk kell, hogy a hálózati eszközök belsejében is megfelelő sebességgel történjen az adatfeldolgozás és -továbbítás – mindezt elfogadható fogyasztás és hőleadás mellett. A szakember ugyanakkor máris rámutatott arra, hogy aligha ez lesz az Ethernet gyorsulásának utolsó fokozata.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés