Hirdetés

Se nem kicsi, se nem nagy a Zotac Magnus PC-je

A Zotac igen ismerté vált az elmúlt években a ZBOX sorozatáról, de most egy másik termékcsaládot indítanak útjára Magnus néven. Utóbbi nem épít olyan kicsi házra, mint a ZBOX-ok, de a maga 210 x 203 x 52,5 mm-es kiterjedésével nagynak sem tekinthető. A Magnus sorozat elsődleges célja a Zotac szerint olyan kisebb kiterjedésű PC-k biztosítása, amelyekbe belefér egy dedikált grafikus vezérlő is.

A Magnus termékcsalád első képviselője az EN970 lesz, amelyben egy kétmagos Intel Core i5-5200U processzor dolgozik. A benne lévő integrált grafikus vezérlőt a Zotac letiltotta, így ennek a helyét egy egyedi NVIDIA GeForce GTX 960 veszi át. Azért egyedi, mert a neve ellenére nem ugyanarról a megoldásról van szó, amit dobozos formában meg lehet venni. A Magnus EN970-ben ugyanis egy olyan verzió van, amely a GM204-es lapkára épít, ugyanakkor a feldolgozók fele le van tiltva, vagyis csak 1024 shader feldolgozó és 32 blending egység található benne, illetve a 256 bites memóriavezérlőből 192 bitnyi buszszélesség van aktiválva. Információink szerint az egyedi GTX 960-as modell teljesítménye nem sokkal marad el a GTX 970M jelzésű mobil GeForce-tól (gyakorlatilag egy GeForce GTX 970M-ről van szó, csak egyedi BIOS-szal).

A grafikus vezérlő fedélzeti memóriája 3 GB-os, és természetesen a GDDR5 szabványra épül. Mivel ez az egyetlen aktív grafikus vezérlő a PC-ben az Optimus technológia sem aktív. Utóbbi igazából jó hír, mert a szoftveres átkapcsolások működése az új API-kkal abszolút nem biztosított. Emiatt manapság a legtöbb gyártó inkább letiltja ezeket a rendszereket, mert jó esély van rá, hogy szoftveres átkapcsolás használata mellett több új játékban csak az IGP lenne használható.

A Magnus EN970 különlegessége, hogy négy darab HDMI 2.0-s aljzat található rajta, ami nem feltétlenül jó kombináció, mert a legtöbb játékos inkább a DisplayPort 1.2-es interfészt szereti, így legalább egy ilyen aljzat azért kerülhetett volna rá. Maga a konfiguráció két darab DDR3L szabványú, 1600 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 16 GB-ot), míg az adattárolást egy M.2 formátumú SSD-re, illetve két darab 2,5 hüvelykes, 6 Gbps-os SATA interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

A kommunikációs lehetőségeket két darab Gigabit Ethernet és egy IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi modul biztosítja, továbbá nem hiányzik a Bluetooth 4.0 és a kártyaolvasó sem. Az aljzatok tekintetében a vállalat négy darab 3.0-s és két 2.0-s USB porttal kedveskedik, mindemellett a külső tápegység is a csomag része.

A Zotac Magnus EN970 normál és Plus kivitelben. Utóbbi abban különbözik az alapverziótól, hogy jár hozzá egy 8 GB-os SO-DIMM memóriamodul, illetve egy 120 GB-os M.2 SSD. Az újdonságok szállítása az elkövetkező hetekben kezdődik, az ajánlott fogyasztói árakról azonban még nincs adat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés