Hirdetés

Bemutatta a zónás adattárolást támogató SSD-jét a Western Digital

A Zoned Namespaces alkalmazásával jelentősen átalakul az SSD-k működtetése.

A Western Digital az idei Flash Memory Summit rendezvényen megszellőztette az új, Ultrastar DC ZN540-es, adatközpontokba szánt SSD-jét, aminek különlegessége, hogy beveti a ZNS-t, vagyis a Zoned Namespaces technológiát. Ez egyelőre az NVMe 1.4a specifikáció kiterjesztéseként érhető el, de a nagyvállalati adattárolás szintjén nagyon fontos szerepe lehet.

A Zoned Namespaces lényege a kontrollálható adatelhelyezés az SSD-n belül. Erről nagyrészt egy szoftveres háttér gondoskodik az operációs rendszerben, amely elemzi a kiírásara váró adatokat, és ezek típusának meghatározása után különböző zónákban helyezi el őket.

Bár az SSD-k esetében általában nem szokott gond lenni abból, hogy az adatok igen véletlenszerűen vannak elhelyezve a NAND flash lapkákon, hiszen maga a véletlenszerű elérések rendkívül gyorsak a technológia jellegzetessége miatt, mégis igen komoly előnyei vannak a Zoned Namespaces alkalmazásának. Egy ilyen SSD konkrétan tiltja a véletlenszerű adatkiírásokat, és maga a Zoned Namespaces interfész lehetőséget ad arra, hogy ilyen működés mellett is megfelelően kezelhető legyen az adatrögzítés, és az alkalmazások megkapják a szükséges információt, hogy ezt el lehessen érni. Ennek a legnagyobb előnye, hogy jelentősen képes megnövelni az SSD élettartamát, ami különösen fontos az adatközpontokban, ahol az írásterhelés rendkívül magas szokott lenni.

A ZNS-t támogató Ultrastar DC ZN540 a hardveres háttér tekintetében a Western Digital saját vezérlőjét használja, 3D TLC NAND flash lapkái pedig összesen 8 TB-os tárkapacitást kínálnak 2.5" hüvelykes U.2 formátumon belül. Persze minden bizonnyal lesznek kisebb tárhelyet biztosító verziók is. Amit fontos észben tartani, hogy a Zoned Namespaces működése miatt az SSD-n belüli DRAM mérete igen nagy lehet. Erről pontos adatok nincsenek, de az újszerű működés következtében az adatokat a valós kiírás előtt valahol tárolni kell, amely a rendezett, zónákra bontott kiírás előfeltétele is.

A Western Digital egyébként régóta kardoskodik a Zoned Namespaces mellett, így nem meglepő, hogy gyorsan be akarják vetni a rendszert. A partnerek az Ultrastar DC ZN540 mintáit konkrétan már rendelhetik is. A szoftveres háttér tekintetében a Linux operációs rendszer felkészült a technológia bevetésére, a tényleges alkalmazások tekintetében azonban még van munka, viszont számos cég dolgozik azon, hogy a hardverek elérhetőségekor a fontosabb programok is kezeljék a ZNS-t támogató SSD-ket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés