Hirdetés

Nem kacsa: jön az első Dolby Atmos támogatású hangprojektor

A 44 (!) hangsugárzóval ellátott Yamaha YSP-5600 állítólag hitelesen képes reprodukálni egy 7.1.2 csatornás rendszer megszólalását.

A Dolby Atmos és a DTS:X objektumalapú hangszabványokban az a pláne, hogy elméletileg képesek a megszólalást a térben vertikálisan is kiterjeszteni. Azaz a plafonra szerelt vagy magasabbra állított hangsugárzók révén lehetővé teszik, hogy egy hang magasabbról szóljon, így téve még tökéletesebbé az illúziót.

Yamaha YSP-5600
Yamaha YSP-5600 [+]

Így jönnek létre a minimum 7.1.2 csatornás rendszerek, amelyek még csak mostanában kezdenek elterjedni. Az egyik utolsó dolog amire számítani lehetett, hogy ezt az eljárást megpróbálják átültetni a hangprojektorokba is, hiszen azoknak a legtöbb esetben még a sztereó hangtér megteremtése is gondot okoz. Mindenesetre a Yamaha, mint a termékcsalád egyik őse gondolt egy merészet, és előállt a világ első Dolby Atmos támogatású soundbarjával.

Yamaha YSP-5600
Yamaha YSP-5600 [+]

Az YSP-5600-ban 44 hangszóró kapott helyet, többek között 12, különböző irányba állított, és eltérő hangerővel megszólaló magassugárzó, illetve két 4,5 hüvelykes mélysugárzó. Akinek ez nem lenne elég, az egy külső mélynyomót is csatlakoztathat rá, sőt még egy multi room rendszerbe is integrálhatja. A falra akasztható hangprojektor tíz előre beállított hangprofillal rendelkezik, támogatja a Bluetooth, illetve AirPlay technológiákat, és okostelefonról is vezérelhető. Azt már rögtön az elején sejteni lehetett, hogy az YSP-5600 nem lesz olcsó mulatság, de az 1700 dolláros ár, bárhogy is nézzük, egy kicsit azért mellbevágó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés