Hirdetés

XFX: most van Fermi, vagy nincs?

Az elmúlt héten az XFX hivatalosan is bejelentette, hogy megszűnt a partneri viszonya az NVIDIA-val, ami az elmúlt évek történései alapján várható volt. A vállalat még 2008 végén állt az AMD szolgálatába, majd idén kiderült, hogy nem építenek az NVIDIA új generációs GeForce kártyáira. A hivatalos nyilatkozat természetesen nem sokkolt senkit, ám a dolog pikantériája, hogy Kínában felbukkant az XFX, 1 GB memóriával felvértezett GeForce GTX 460-as kártyája. A termék az alapmodellre hajaz, és a referenciaparamétereket alkalmazza, vagyis lényegében csak a matricában különbözik az OEM-es megoldásoktól.


Forrás: PConline

A dologgal kapcsolatban felkerestük az XFX-et. A vállalat szóvivője nyomatékosította, hogy hivatalosan nem forgalmaznak NVIDIA kártyákat, ami azt feltételezi, hogy a Kínában felbukkant termék az úgynevezett szürkepiacon érhető el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy OEM gyártó képtelen volt túladni a felhalmozott készleten, így új konfigurációk kiépítése helyett megváltak a termékektől. Valószínűleg erre csapott le az XFX, hiszen az ilyen készletekhez meglehetősen olcsón hozzá lehet jutni. A matrica gyártása természetesen nem jelenthet gondot, sőt a doboz a dizájn szempontjából elégtelenre vizsgázna, ami megerősíti az egyszeri akcióról szóló felvetést.

Érdekesség, hogy az XFX nagy vetélytársának számító EVGA kiáll az NVIDIA mellett. Az elmúlt héten kiderült, hogy a zöldek videokártyákat fognak forgalmazni a Best Buy áruházláncon keresztül, de Joe Darwin, az EVGA szóvivője a CNET-nek adott interjúban elmondta, hogy az akció nem érte váratlanul őket, így semmilyen változásra nem kell számítani a cég termékpolitikájában. Az EVGA szolgáltatásai megfelelő alapot nyújthatnak a versenyzésre, hiszen nem sok vállalat büszkélkedik hasonló terméktámogatási rendszerrel.

Az EVGA helyzete egyébként a prémium gyártók versenyében egyszerűsödött, hiszen az XFX már nem forgalmaz GeForce-ot, míg a BFG belerokkant az alacsony haszonnal kecsegtető VGA-piacba.

Kiegészítés: A kínai források lefényképezték a kártya dobozát is, ami mint kiderült XFX-esen igényes lett a képen láthatóhoz képest.

Előzmények

Hirdetés