Hirdetés

Dedikált GPU-t is tartalmaz az Xbox One?

Igen extrém híresztelések kaptak szárnyra az Xbox One rendszerről, melyek azt állítják, hogy a Microsoft az AMD-vel közösen fejlesztett APU mellé még egy dedikált GPU-t is elhelyez, de ezt valamiért nem vallják be a konzol tényleges startjáig. Ez már önmagában is abszurd, de ami ennél is érdekesebb, hogy a túlpörgött „elemzők” mennyire részletes leírást készítettek ehhez. Még azt sem mondhatjuk, hogy uborkaszezon van, hiszen a hírek az IFA rendezvény kapcsán már most ömlenek, de úgy néz ki, hogy ez nem szab gátat a logikátlan találgatásoknak.

Ennyi az Xbox One APU-ja
Ennyi az Xbox One APU-ja

Mielőtt bárki jobban beleélné magát a hírek igazságtartalmába, megjegyezzük, hogy semmi sem igaz az egészből. Az Xbox One nem több és nem kevesebb annál, amit a Microsoft az elmúlt héten bemutatott, és ezt egy hírben részletesen körbe is jártuk. A pletykák a misterxmedia írásaiból indultak ki, de átvette azokat a Wccftech és a PCGamesHardware. Nyilván sok dolgot meg lehet írni, de van amit nem érdemes. Sajnos az eredeti elemzés még mindig úgy tekint az Xbox One IGP-jére, mint egy módosított Radeon HD 6670-re, ami az első pletykák között szerepelt, de ennek köze sincs a valósághoz. Még ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is valószínűleg az lehet a pletykák táptalaja, hogy egy PC-s játékosnak mellett nehéz elképzelni, hogy egy AMD Radeon HD 7790 körüli teljesítményre képes IGP mégis hogyan tud olyan minőséget megjeleníteni a kijelzőn, amit az Xbox One demonstrációkban láthattunk. Ennek az erősebb hardvernél sokkal egyszerűbb oka van. A Microsoft konzolján egyszerűen közvetlenebb a hardver elérése a többletterhelésektől mentes API és a grafikus driver hiánya miatt. Utóbbi technikailag létezik, de jórészt az API része.

Ezt PC-s tapasztalatok mellett nehéz felfogni, de tényleg ennyire egyszerű a helyzet, és a hardver közvetlenebb elérése extrém előnyöket ad. Nincs tehát titkos grafikus processzor 3D-s tokozással elhelyezve a fő APU alá, a hardver lényegében annyiból áll, amennyit a Microsoft részletezett. Persze vannak olyan titkok, amiket a cég nem valószínű, hogy nyilvánosságra hoz, és ezt a vállalat az előadás során meg is jegyezte, de az biztos, hogy nem egy rejtett dedikált grafikus processzorra gondoltak, hanem sokkal inkább a rendszerszintű integráció működésével kapcsolatos dolgokra.

A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Xbox One APU mérete is kételkedésre adhatott okot, hiszen a Microsoft 5 milliárd tranzisztort zsúfolt 363 mm²-es területre, miközben az AMD Tahiti kódnevű cGPU-ja 365 mm²-en tartalmaz 4,31 milliárd tranzisztort. Ez elsőre nem tűnik logikusnak, hiszen az Xbox One ugyanakkora területre több tranzisztort sűrített. Ebből a misterxmedia elemzése arra következtetett, hogy a Microsoft és az AMD közös fejlesztésű APU-ja nagyobb, mint amit a redmondi óriáscég közölt, de valójában a fenti különbséget egy egyszerű tényező okozza. Az Xbox One APU-ja 32 MB-nyi ESRAM-ot tartalmaz. A memóriacellák felépítéséhez sokkal sűrűbben lehet elhelyezni a tranzisztorokat, mint más áramkörökhöz, így bőven reálisak a Microsoft specifikációi.

PC-s trendek az AMD szerint
PC-s trendek az AMD szerint [+]

A harmadik félreértésre maga az AMD szolgáltatta az alapot, ugyanis Layla Mah az idei GDC Europe alkalmával felvázolta a jövő PC-s rendszereit, melyek APU-k és dedikált GPU-k lesznek, illetve a CPU-k és a dedikált GPU-k párosítása úgynevezett lineáris, vagy szakszóval flat memóriamodellel. Ez nyilván egy logikus evolúciós lépcső, de semmi köze az Xbox One hardveréhez. Ez tisztán a PC-s terveket mutatja a játékpiacot figyelembe véve.

Az új pletykák tehát az Xbox One eltitkolt dedikált grafikus vezérlőjéről teljesen alaptalanok. Eleve nincs semmi oka a Microsoftnak egy ilyen adatott eltitkolni, illetve a 3D-s tokozási technológiák sem tartanak ott, hogy ez az elképzelés kivitelezhető legyen. Az Xbox One egyszerűen annyi amennyi. Lehet, hogy páran többet vártak, de egyszerűen a hardver nem lényeges egy konzolnál. Az exkluzív tartalom, ami számít, mivel ennek a minősége és mennyisége adja el a rendszert.

Előzmények

Hirdetés