Hirdetés

Rengeteg Xbox 360-as játékot tud majd futtatni az Xbox One

A Microsoft az idei E3-on elég komoly bejelentéssel készült, amely sokat segíthet az Xbox One terjedésében. A konzolok szempontjából szinte állandó probléma a visszafelé kompatibilitás, vagyis nagyon sűrűn előfordul, hogy az új rendszer nem tudja futtatni az előző generációra írt szoftvereket. Ez nem mondható meglepőnek, hiszen a konzolokon a hardver alacsony szinten is elérhető, így a fejlesztők minden generációra célirányosan dolgoznak.

A Sony pont a fenti problémára vezette be korábban a PlayStation Now szolgáltatást, amely a felhő erejéből teszi futtathatóvá a PlayStation 4-en és más Sony eszközön a kiválasztott, PlayStation 3-ra megjelent játékokat. Ezzel a felhasználóknak leginkább az lehet a gondja, hogy a PlayStation Now nem érhető el mindenhol, illetve a játékokért egy előfizetés keretében lényegében újra fizetni kell.

A Microsoft az Xbox 360-ra megjelent játékok Xbox One-on történő futtatására egy másik utat választott, vagyis a konzolon futnak majd a szoftverek. Ennek hála a szolgáltatás mindenhol elérhető lesz, illetve a már meglévő, akár lemezes Xbox 360-as játékokat is szimplán be lehet helyezni az Xbox One-ba és esély nyílik a futtatásukra.

A feltételes mód azonban fontos, mivel a visszafelé kompatibilitás egyelőre nem minden Xbox 360-ra megjelent játékra vonatkozik. Az ünnepi szezonra a Microsoft több mint száz játék kompatibilitását oldja meg, de 2016-ban folyamatosan bővülni fog a lista. A redmondi óriáscég szerint a fejlesztőknek lényegi munkája nincs, de szükséges az engedélyük ahhoz, hogy a Microsoft lehetővé tegye az adott játék futtatását Xbox One-on.

A lemezes játékok esetében megjegyzendő, hogy a korong behelyezésével válik elérhetővé az adott játék letölthetősége, tehát maga a programfuttatás nem a lemezről valósul meg az Xbox One esetében. Bár a Microsoft a működés részleteiről nem számolt be, de úgy tudjuk, hogy egy wrapperről van szó, amelyet a vállalat játékról-játékra optimalizál, hogy a programfuttatás megoldható legyen.

A Microsoft szerint az Xbox One-on futtatható Xbox 360-as játékok esetében minden lényeges közösségi szolgáltatás működni fog. Természetesen a funkció eléréséhez a firmware frissítésére van szükség, de ez a mai konzoloknál már ujjgyakorlat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés