Windows blog: Microsoft Lync - munkahelyi csevegő

Korábban, Office 365-ről szóló írásunkban már említettük a Microsoft Lync rendszerét, mint a szolgáltatás egyik fő elemét. Azonban a Lync többet jelent annál, mint az ott leírt pár mondatos jellemzés. Képzeljük el Windows Live Messengert, amint szerves része egy közép- vagy nagyvállalat életének! Ha ez sikerült, akkor már közelebb járunk Microsoft Lync lényegéhez. Természetesen ennél azért többről van szó, ezen a szinten egy átnevezett szimpla Messenger kevés lenne ahhoz, hogy valóban produktivitást elősegítő szolgáltatásként piacképes legyen.

A Lync egyik alappillére a csevegő funkció, ami a szöveges üzenetváltás mellett hang- és videóalapú kommunikációt is kínál, utóbbit HD minőségben is használhatjuk. Na persze ez még mindig nem több, mint a Messenger, de a kommunikáció Microsoft Lync szerveren megy keresztül. Ennek köszönhetően biztonságosabban tudunk beszélgetni vagy netán konferenciát szervezni. Utóbbit megtehetjük akár olyan partnerek meghívásával is, akik nem rendelkeznek Lync hozzáféréssel. A beszélgetésbe külsős felek a Windows Live Messenger vagy a Lync Web App nevű böngészőből elérhető felületen keresztül is csatlakozhatnak.

Minden mindennel összekötve
Minden mindennel összekötve [+]

A Lync egyúttal a telepített Office programcsaládba is beépül, ennek köszönhetően egyrészt az Outlookban tárolt névjegyeink automatikusan bekerülhetnek kapcsolati listánkba, másrészről láthatjuk, ha megosztott dokumentumainkat éppen szerkesztik kollégáink, valamint a dokumentummegosztás mellett alkalmazás- és asztalmegosztásra is van lehetőségünk. Imígyen nem csak konferenciákat, de előadásokat is tarthatunk, szervezhetünk a Lync segítségével, és akár adhatunk külön előadói jogosultságot bizonyos személyeknek.


[+]

A kapcsolatok kezelése nem ér véget az Outlook kontaktokkal, ahogy a személyes információk megjelenítése is túlmutat a Messengernél megszokottakon. Van Exchange-támogatás: közzétehetünk magunkról indexképet, állapotfrissítést és ránk, illetve beosztásunkra, szakterületünkre jellemző kulcsszavakat, melyekre kollégáink rákereshetnek, ezzel segítve az eligazodást céges berkeken belül. Adminisztrátori segítséggel az alap státuszok mellett szervezetfüggő alternatívákat is használhatunk. Amennyiben nem vagyunk gépnél, a megfelelő beállításokkal beérkező hívásaink telefonon keresztül utolérnek minket.


[+]

A fentebb leírtakat az alábbi oldalon található videó is jól összefoglalja. A Lync szolgáltatás az Office 365 részeként üzemel, de az Office Professional Plus csomaggal is megrendelhető.

Inarus

Azóta történt

Előzmények