Windows blog: megújul a Hotmail

A Microsoft felmérései szerint átalakulóban vannak internetezési szokásaink, főként az egymás közötti kommunikáció terén. Ezekből a felmérésekből kiderül többek közt például az is, hogy a fiatalok mellett egyre többen vannak aktív internetezők az idősebb korosztályban. Ugyanakkor a tartalomfogyasztás mellett egyre nagyobb arányban használjuk kapcsolattartásra a világhálót, amiben nagy szerepe van a közösségi oldalaknak is. Viszont míg a chatelés funkció egyre inkább kezd eltolódni a dedikált kliens alkalmazásoktól a – főként nemzetközi – közösségi lapok irányába, addig a különféle webmail szolgáltatások töretlen sikert élveznek. Éppen ezért a szoftvercég néhány, főként funkcionális újdonsággal próbálja még egyszerűbbé tenni felhasználói számára ezt a kommunikációs formát. Nagymértékű és teljes felületi átalakulásról nyilván nincs szó, hiszen a Hotmail felülete eddig is az átláthatóságra törekedett, azonban olyan apróbbnak tűnő újítások kerültek a rendszerbe, melyek amellett, hogy felzárkóztatták a rendszert a konkurens szolgáltatásokhoz, néhány ponton túl is mutatnak azokon.

Elsőként a kevésbé látványos újdonságokról: a háttértár az évek alatt gyakorlatig korlátlanná vált, de még ha papíron egy dinamikusan megosztott tárhelyről is van szó, a hagyományos e-mailekre, illetve a képek, dokumentumok, kisebb állományok továbbítására teljes mértékben elegendő ez a megoldás is. Ezt a rendelkezésre álló háttértárat egészíti ki a 100 MB-os mérethatárra növelt fájlcsatolási lehetőség.

Meglepő adat, hogy az e-mailt használók 81%-a legfőbb problémának a túl sok személytelen e-mailt, illetve ezek kezelését tartja. Ennek fényében fejlesztettek a spamszűrő hatékonyságán is, illetve új szűrési lehetőségeket és módszereket vezettek be. Az egyik ilyen módszer a takarítás, mellyel a kijelölt e-mail feladójától érkező összes üzenetet törölhetjük, illetve a rendszerezés ütemezése opcióval beállíthatjuk, hogy bizonyos életkort megért üzenetektől óhajtunk-e megszabadulni, vagy netán egy mappába szeretnénk elrejteni azokat.


[+]

Ennél jóval nagyobb volumenű újdonság az automatikus kategorizálás, mely annyit tesz, hogy a Hotmail automatikusan felismeri, egy-egy levelünk melyik kategóriába tartozik – például hírlevél vagy közösségi frissítés –, amelyet azután az adott kategóriára vonatkozó szabályok szerint kezel, töröl, helyez át megfelelő mappába. Apropó mappák: a mappakezelés is átalakult, az oldalsó sáv mappái már nem bebetonozva ülnek helyükön, az egyes mappákat szabadon mozgathatjuk vagy áthelyezhetjük, akár egymásba is, mindez ráadásul drag&drop elven működik.

Nagy újdonság még az alias szolgáltatás. A már emlegetett felmérésből kiderül, hogy átlagosan egy főre öt e-mail cím jut, amiből négy aktív. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy senki sem adja meg szívesen személyes e-mail fiókjának címét egy nyilvános oldalon, mondjuk egy hirdetésben. Ideiglenes levelezési igényeink kielégítésére természetesen megoldás egy másik e-mail cím is lehetne, azonban a plusz regisztrációval való kínlódáshoz, a mindennapi külön ki-be lépkedéshez, illetve az átirányítgatáshoz képest az alias az igazán kényelmes megoldás. Lényege, hogy megadhatunk olyan általunk kívánt, másodlagos e-mail címeket, melyek nem érvényesek, mint önálló Live azonosítók, csupán a fő fiókunk részeként működnek, annak rendje és módja szerint elkülönített mappaszerkezetttel.


[+]

Apró, de hasznos újítás még a zászló és a különféle gyorsgombok megjelenése, melyek közül az előbbi a fontosabbnak ítélt elemek listából történő kiemelését szolgálja. Mappanézetben a feladó és a levél tárgya közötti oszlopban megjelenő ikonok segítségével gyakori műveleteket végezhetünk el könnyebben és gyorsabban, ráadásul akár új parancsgombokat is hozhatunk létre, nem kell beérnünk az előre definiáltakkal.

Az átalakult Hotmail és a szintén megújuló SkyDrive a következő két-három hétben jut el ütemezett menetben a felhasználókhoz. Következő bejegyzésünkben a SkyDrive újdonságairól tartunk beszámolót.

Inarus

Azóta történt

Előzmények