Windows blog: januári SkyDrive frissítések

A Microsoft az elmúlt évben a trendeknek megfelelően egyre nagyobb mértékben fordult a felhő alapú szolgáltatások felé. Ezek egyik alapköve kétségtelenül a Live fiókhoz járó online tárhely, a SkyDrive, melynek funkcióit - mind az online felületét, mind alkalmazásokét - a fejlesztői csoport folyamatosan új funkciókkal bővíti. Ilyen funkcionális újdonság volt a legutóbbiakban az online felületen a lomtár megjelenése, míg a szinkronizációs kliens a választható mappaszinkronizálás opciójával bővült.

A webes felület januárban három újdonsággal bővült, melyből az első a megosztások kezelése, ami igazából a már meglévő funkció kényelmesebbé tétele. A megújult felület segítségével már egy helyről tudjuk áttekinteni, kezelni és szerkeszteni az összes megosztási opciót, illetve a jogosultak listáját is.


[+]

Hiánypótló újdonság a drag&drop funkció megjelenése is, vagyis végre nem kell minden esetben az áthelyezés menüpont használatához folyamodnunk, ha át szeretnénk szabni mappáink és fájljaink hierarchikus elrendezését. Ahogy számítógépünkön, úgy tudunk itt is rendezkedni tárhelyünkön: bármely mappát vagy egyéb állományt megragadva és egymásra, vagy mappa neve melletti területen belül az adott állomány helyzetét jelző sáv megfelelő szakaszára húzva szabadon áthelyezhetünk bármit.


[+]

Bár a Modern UI elvének megfelelően a felület már sokkal inkább "ujjbarát" lett, az érintőképernyővel történő használat folyamatos finomítás alatt áll. Ennek következő lépése a gesztusvezérlés megjelenése, ami jelen esetben a többszörös kijelölést hivatott megkönnyíteni. A funkció használatához elegendő a kijelölni kívánt állományok felett elhúzni az ujjunkat – ahogy ez a Windows 8-nál is működik – a kijelölés megszüntetése a mozdulat megismétlésével történik.

A januárban bejelentett frissítések érintették a Windows Store-ból elérhető alkalmazást is, bár itt a funkcionalitás kevésbé került előtérbe, egész pontosan megjelent az élő csempe használata, amely a tárhelyünkhöz legutóbb hozzáadott tartalmakról szolgáltat jelzés értékű információkat. Amennyiben ez a tartalom dokumentum, úgy annak neve, a hozzáadás dátuma, és a tartalmazó mappa neve jelennek meg a csempén, míg képfájlok esetén a név és a feltöltés dátuma mellett azok miniatűrjei válnak láthatóvá.

Inarus

Azóta történt

Előzmények