Windows blog: érintésvezérlés az Office Web Apps alkalmazások esetén (1. rész)

Újra egy kétfelvonásos blogbejegyzés következik, amelyben az Office Web Apps alkalmazások érintésvezérelhetőségének történetét, lényegét és kialakítását tekintjük át. Álljon tehát itt az első rész, amely a rövid áttekintésről, fejlesztésről, tapasztalatokról és érintésvezérlésről fog szólni.

Mik is azok az Office Web Apps alkalmazások?

Az Office Web Apps alkalmazások lényegében a már ismert Microsoft Word, Excel, PowerPoint és OneNote online felületen elérhető variánsa. Egyik legfőbb funkciója, hogy összehozza és egyszerűsítse az ismert operációs rendszereket, főleg a Windows és Mac felhasználókra nézve. Talán érdemes összefoglalni, hogy miben is jelent előnyt a webes felület:

  • Hotmail (Outlook) integráció
  • eredethű megjelenés, formázás elvesztése nélküli megjelenés, mentés online felületen keresztül is
  • Office-ban is ismert menüszalag, könnyű áttekinthetőség
  • Clip/Art elemek online beszúrása, párhuzamos szerkesztés lehetősége

Ezen kívül a Microsoft előnyként emeli ki, hogy a felhasználóknak nem kell új vezérlőléchez hozzászokniuk, könnyen rá tudnak állni az érintéses megoldásra, valamint az is lényeges, hogy a felhasználók a Microsoft Word valamennyi funkcióját elérhetik a Web Appsszen keresztül.

Fejlesztés

A fejlesztés célja az volt, hogy az online kivitelezést használók könnyen és pontosan végre tudják hajtani azokat a feladatokat, amelyekhez PC-n vagy laptopon hozzászoktak. Az érintésvezérlést immáron az Windows 8 és az iOS is támogatja, így igazán nagy szegmenst képes lefogni a redmondi cég (nem beszélve arról, hogy így nekünk magyaroknak is lesz például iOS-en magyar helyesírás-ellenőrzőnk).

A Microsoft két szempontot tartott végig a szeme előtt:

1. a megszokott élmény kiaknázását, kizárólag érintéses beviteli módszer alapján

  • fókuszálva a érintőképernyős készülékek eddigi tapasztalataira
  • biztosítva a felhasználókat, hogy bátran és teljes értékűen használhatják ujjaikat is a nyomkodásra
  • egyszerű és átlátható érintésvezérlő megoldásokat beépítve
  • kihasználva a beépített böngésző tulajdonságait

2. biztosítani az egér, érintés és billentyűzet általi irányítás kombinációjának lehetőségét

  • a felhasználók egér, billentyűzet és érintés közötti egyszerű váltását elősegítve
  • az alkalmazás gyors reagálását megoldva

Most lássuk, mit jelentek az előbb leírtak a valóságban!

A megszokott élmény kiaknázását, kizárólag érintéses beviteli módszer alapján

A Microsoft az originál felhasználói felületet megtartva igyekezett a webes külsőt úgy megszabni, hogy az ikonok megfelelő távolságra kerüljenek egymástól. Az érintésérzékelés ugyanis hiába tökéletes, ha a gyorsgombok annyira közel vannak egymáshoz, hogy egy normál ember ujja nem fér el rajtuk. Az "ablakos" óriáscég így további két fontos szempont alapján készítette alkalmazását. A dokumentumok olvasása, tartalmak fogyasztás, prezentációk készítése immáron gyors, elragadó és megnyerő lesz, ugyanis:

  • az olvasás és a tartalomfogyasztás a két leggyakoribb cselekmény tableteken
  • az emberek dokumentumokat és prezentációkat készítenek, amiket mostantól emailen vagy böngészőn keresztül könnyedén meg tudnak osztani barátaikkal, kollégáikkal
  • egyszerű példát állítva, sokan az autóvásárlást is egy OneNote programban kötnék össze, hogy ne csak a kínálat böngészését, hanem a vásárlás folyamatát is le tudják rendezni ezen keresztül

Magabiztossággal történő érintésvezérlés

Semmi sem idegesítőbb annál, mint amikor egyszerűen nem lehet normálisan és természetszerűen vezérelni valamit. Igaz ez az tapogatásra reagáló műszaki dolgoknál is, hiszen az állandó félreérzékelés vagy félreütés hamar el tudja venni az ember kedvét az ilyen eszközzel történő munkavégzéstől. A Microsoft Web Apps alkalmazások fejlesztői is tisztában voltak ezzel, így mindenekelőtt a felhasználók magabiztosságának kialakítására törekedtek. Köztudott, hogy az egér a billentyűzettel karöltve talán az egyik legprecízebb megoldás az irányításra, akár a kijelöléseket, kivágásokat, áthelyezéseket stb. nézzük.

Összehasonlítva az emberi agy legalább ennyiféleképpen képes irányítani ujjaink mozdulatait, melynek kiaknázása és technológiai átültetése manapság egyre erőteljesebben zajlik. Az óriásvállalat célja tehát az volt, hogy az emberekben kialakítsa azt a tudatot, miszerint akár a perifériáknál is felhasználóbarátabb lehet az érintéses kialakítás. Az új online felület tehát egyesíti a biztonság, egységesség, egyszerűség és könnyedség fogalmát. Lássuk, hogyan is néz ki a fejegység az egyes alkalmazásoknál:

Word (színválasztás):

Excel:

PowerPoint (beszúrás)

OneNote:

Láthatjuk tehát, hogy a kialakítás valóban kényelmes, a webes kivitelezés pedig rendkívül hasznos. A következő részben pedig majd részletesen kivesézzük a multitouch, görgetés, zoomolás és egyéb funkciókat is.

Legendd

Azóta történt

Előzmények