Hirdetés

Cortana állandó hallgatózása viszonylag sok üzemidőbe is kerülhet

A Windows 10 egyik legnagyobb dobása kétségtelenül Cortana lesz. A Microsoft által kifejlesztett digitális segédje az Apple Siri és Google Now szolgáltatásokra lesz válasz, de persze nem tekinthető abszolút újdonságnak, mert a Windows Phone 8.1 alatt már több okostelefonon is elérhető. Ettől függetlenül PC-re csak a Windows 10-ben érkezik, ami egyrészt nagyszerű, hiszen új képességeket kínál a notebookokhoz, másrészt nem dolgozik ingyen, mivel az állandó hallgatózása viszonylag sok üzemidőbe is kerülhet.

Ez nagyon érdekes dolognak számít, hiszen az okostelefonokon az efféle szolgáltatás nem tekinthető annyira hátrányosnak az üzemidő szempontjából, sőt leginkább észre sem vehető a hátránya, de a cégek szerint ez azért van, mert az ultramobil lapkák tartalmaznak valamilyen beépített hangprocesszort, amelyek a processzormagoknál nagyságrendekkel kevesebb energia felhasználásával elvégzik a feladatukat. A PC azonban másképp fejlődött és a hardveres gyorsítás lehetősége a hangokra vonatkozóan csak a Windows 8.1 egy későbbi frissítésében tért vissza, vagyis a hardvergyártók sem törték igazán magukat hangprocesszorok kifejlesztésével, ha a Windows nem tette azokat kihasználhatóvá.

A Windows 10 esetében Cortana leginkább akkor fogja komolyan fogyasztani az üzemidőt, ha az adott notebook nem rendelkezik dedikált hangprocesszorral. Ilyenkor minden feladat a processzormagokat terheli, amelybe beletartozik például az állandó aktív zajszűrés, még akkor is, ha senki sem beszél a notebookhoz. Cortana éppen ezért billentyűkombinációkkal letiltható és engedélyezhető. A gyártóknál még a speciális Cortana gomb is terítéken van, hogy a digitális segéd csak akkor figyeljen, amikor ezek le vannak nyomva.

Cortana egyébként nem jelent majd akkora gondot a modernebb hangprocesszorral rendelkező platformokra épülő notebookokon, mivel a Microsoft ezeket a rendszereket direkten támogatja. Többek között az AMD Kaveri és Carrizo APU-k esetében a beszédfelismerés a TrueAudio hardveren keresztül történik, és az Intel érkező mobil Skylake lapkái is kapnak egy modernizált aDSP-t, amely szintén képes elvégezni az említett feladatot a processzormagok terhelése nélkül. Ezekhez nem szükséges majd speciális szoftver, mivel a Windows 10 felismeri a hardvereket és azt is beállítja, hogy Cortana ezeken keresztül dolgozzon. Sajnos a régebbi platformok esetében nem biztos a beépített hangprocesszorok támogatása, mivel ezek teljesítménye nem feltétlenül kielégítő az állandó aktív zajszűrésre. Ilyen esetben a feladatokat a processzormagok oldják meg és ez valóban rosszul érinti majd az üzemidőt, viszont Cortana így is működni fog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés