Hirdetés

Wi-Fi-visszavonuló Kínából

Peking 2003 december 1-én léptette életbe a saját WAPI (WLAN Authentication and Privacy) szabványát, amely ez év június 1-étől válik kötelezővé. A WAPI különbözik a 802.11 WLAN-szabványban meghatározott biztonsági protokolloktól. A hivatalos indoklás szerint azért van szükség a WAPI-ra, mert lényegesen biztonságosabb az eddigi megoldásoknál. Nem hivatalosan kevésbé valószínű, hogy a kínai kormány az állampolgárainak titkos kommunikációját szeretné segíteni, sokkal inkább az utóbbi időben megfigyelhető protekcionalista, különutas gazdaságpolitáka állhat az eset hátterében. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a WAPI licencét térítésmentesen kapják meg a kínai vállalatok, míg a külföldieknek fizetni kell érte.

A Texas Instruments és a Cisco bejelentette, hogy hajlandóak WAPI eszközöket gyártani, míg az Intel inkább visszavonul a kínai Wi-Fi-piacról, mint hogy a kínai szabványoknak megfelelő technológiát fejlesszen. A félvezetőgyártó óriásvállalat azzal indokolja lépését, hogy a kínai WLAN-piac egyelőre nagyon kicsi.

Mindenesetre érdekes lesz megfigyelni, hogy mennyire működőképes a felülről irányított innováció, bár kétségkívül el kell ismerni, hogy – még ha nem is ez a fő indok – a kínai kormány aggodalma a vezeték nélküli rendszerek biztonságával kapcsolatban nem alaptalan.

Szigeti Szabolcs (BME IK ITSec csoport – IHM-együttműködés)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés