Hirdetés

Bemutatta első RISC-V magját a Western Digital

A SweRV első látásra ígéretes megoldásnak tűnik, ráadásul a következő évtől bárki felhasználhatja.

A Western Digital egy éve jelentette be, hogy teljesen áttérnek RISC-V architektúrára, amelyről akkor még eléggé általánosságban beszéltek, de most bemutatták a SweRV nevű magjukat, illetve pár egyéb újítást is.

Elsődlegesen érdemes a SweRV-re koncentrálni, amely alapjaiban egy RISC-V architektúrára épülő, in-order típusú rendszer, azaz nem képes az utasítások menet közbeni átrendezésére. A kétutas szuperskalár dizájn kilenc futószalag fokozatot használ, és a vállalat szerint 28 nm-es node-on implementálva akár 1,8 GHz-re is képes lehet. Maga a mag 4,9 CoreMark/MHz-es szimulált teljesítményt tud felmutatni, ami a kategóriáját figyelembe véve igen kellemes, több az ARM Cortex-A15-nél is, miközben utóbbi egy out-of-order rendszer.


[+]

Az új fejlesztés bevezetésének megkönnyítése érdekében a Western Digital kiadta a SweRV Instruction Set Simulatort (ISS), amelynek a forráskódja megtalálható az alábbi GitHub oldalon. Ezt felhasználva az ipar képes szimulálni a SweRV magot, így tesztelhetik rajta a programjaikat.

A gyártó a SweRV magot a saját termékeihez mindenképpen felhasználja, de a következő esztendő első negyedévében lehetővé teszik a nyílt elérhetőségét mások számára is.


[+]

Az új mag mellett a vállalat még bemutatta az OmniXtend memóriatechnológiáját is, amely lehetővé teszi az Etherneten keresztüli gyorsítótár-koherenciát. Ezt a SiFive néven ismert céggel közösen fejlesztették, és gyakorlatilag bármilyen feldolgozó mellett hasznosítható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés