Hirdetés

Vodafone: spanyol vigasz

A Vodafone-t nem kell félteni. Annak ellenére nem, hogy a hazai porondon egyelőre semmi látványosat nem produkált, hacsak azt nem, hogy látványosan kevés (165.000) előfizetőt tud felmutatni. Rossz nyelvek szerint egyébként ez a 165.000-es szám messze nem az aktív előfizetőket jelenti, csupán a rendszer által nyilvántartott, kiosztott telefonszámok vannak ennyien. A Vodafon felemás honi helyzetét mutatja az is, hogy nemrég a teljes vodás vezérkar távozni kényszerült, sikereik elismerendő.

Mindezek ellenére akik maradtak, bizakodóak, három éven belül piacvezetni terveznek. Ugyan december elejétől a Westel-es roaming már nem fűti a H70-es rendszert, de ez nem sokat jelent, hiszen a két nagy magyar gsm mogul hálózata egyenként is lefedi az országot, így csak annyi változott, hogy azokon a helyeken, ahol eddig a Westel rendszerére kattant rá dual band-es mobilunk, ezentúl be kell majd érje a Pannon-os roaminggal. A Westel állítólag piszok magas roaming díjakkal sarcolta a Voda-t, pénzügyi megfontolások állnak hát a háttérben.

A Vodafon csupán "jelenléte" a hazai piacon akár érdekesnek is nevezhető, hiszen mégiscsak a világ legnagyobb mobilszolgáltatójáról lenne szó. Az anyagi backend azonban nem elég, bírni kell azokat a térségspecifikus fogásokat, amelyeket a Westel-Pannon párostól ugyan lett volna ideje ellesni a Vodafon-nak, ez azonban vélhetően nem történt meg.

De térjünk vissza a nemzetközi színtérre! A spanyol Airtel-t már jó ideje kinézte magának a Vodafon, és mint oly sok más esetben, megint a British Telecom rovására volt csak elképzelhető a piacszerzés. Ahogy egy korábbi hírünkben a két brit óriáscég a Japan Telecom mobilrészlegéért esett egymásnak, úgy most a második legnagyobb spanyol mobilszolgáltató volt a vita tárgya. Az EU-s versenyhivatalnak nemrég ugyan semmi kifogása nem volt a Voda 30%-os Airtel bevásárlása kapcsán, mégis, az eddigi mintegy 52%-os részesedés még nem predesztinálta a Vodafont az Airtel management kellő kézbentartására, így az első adandó alkalommal újabb 8%-ot emelt be saját részvénycsomagjába, 1.6milliárd USD értékben. Ezzel a lépéssel pedig végérvényesen eldöntetett a dolog, a BT itt már nem tényező, a tulajdonában lévő mintegy 18%-os pakett szinte csak a kirakatba jó..

Hirdetés