Hirdetés

Közelednek a Gigabyte vízhűtéses Ampere RTX kártyái

Természetesen a WaterForce termékcsalád legfrissebb generációjáról van szó, és nem csak "natúr" vizesblokkal, de készre szerelt AIO-val is jön két-két modell.

A Gigabyte bejelentette az Aorus Xtreme WaterForce szériás, NVIDIA Ampere architektúrára épülő videokártyáit, név szerint az Aorus GeForce RTX 3090 Xtreme WaterForce WB 24G-t, az Aorus GeForce RTX 3080 Xtreme WaterForce WB 10G-t, az Aorus GeForce RTX 3090 Xtreme WaterForce 24G-t és az Aorus GeForce RTX 3080 Xtreme WaterForce 10G-t.

Gigabyte Aorus GeForce RTX 3090/3080 Xtreme WaterForce WB
Gigabyte Aorus GeForce RTX 3090/3080 Xtreme WaterForce WB [+]

A "WB" (mint Water Block) utótagot viselő vezérlők az első olyan nyitott rendszerű megoldások a piacon, amiket – az egész blokkot átívelő módon –  szivárgást érzékelő áramkörrel láttak el, így ha valahol "léket kapunk", villogó fényekkel adják tudtunkra a dolgot, így még időben elejét vehetjük a gépet érintő további károknak. A blokk burkolati elemét és a fém backplate-et természetesen megszórták címezhető RGB LED-ekkel, ám az órajelekkel és egyéb specifikációkkal kapcsolatban még csak a 252 mm hosszúságú, kétslotos RTX 3080 Xtreme WaterForce WB-ről lehet konkértumot tudni, mégpedig azt, hogy a GPU boost frekvenciát a referencia 1710 MHz helyett 1845 MHz-ben határozták meg, és az energiaellátás két darab, 8 tűs PCI Express tápcsatlakozón (és persze magán a PCI Express sínen) keresztül történik.

A szivárgást érzékelő rendszer
A szivárgást érzékelő rendszer [+]

Amennyiben nem épített vízzel dolgozunk, a kompakt AIO-val szerelt, "WB" utótag nélküli modellek közt kell válogatnunk, melyek két darab, 120 mm-es (dupla golyóscsapágyas) ventilátorral megtoldott, 240 mm-es radiátorral és FEP csövezéssel érkeznek, és üzembe helyezésük nem kíván különösebb szakértelmet, ahogy a karbantartásukkal sem igazán kell vesződni. Csakúgy, mint WB-s testvéreik esetében, a réz alapú blokk az összes kritikus területet lefedi (GPU, VRAM, MOSFET-ek), és a hővezető csövek a fentebb említett, alumínium radiátor irányába továbbítják a hőt, miközben nem csak a blokk külső része és a hátoldali, merevítést szolgáló lemez, hanem a légkavarók is részesültek a gyártó RGB Fusion 2.0 szoftverével dirigálható fényorgonájából.

Gigabyte Aorus GeForce RTX 3090/3080 Xtreme WaterForce
Gigabyte Aorus GeForce RTX 3090/3080 Xtreme WaterForce [+]

Mindegyik VGA I/O részlegén 3 HDMI kimenet és 3 DisplayPort állomásozik, és a nyomtatott áramköri lapokat pornak, illetve nedvességnek ellenálló réteggel vonták be. Árakat vagy pontos megjelenési dátumot egyelőre nem tudunk mondani (hiszen még csak a 3080 WB-nek van hivatalos termékoldala), de az bizonyos, hogy ha regisztrált Aorus tagok vagyunk, a garanciák időtartama 4 év lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés