Hirdetés

Vízből lesz a jövő objektíve?

Az amerikai székhelyű Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan objektívet - vagyis a tárgyakról érkező fénysugarak összegyűjtésére alkalmas eszközt - hoztak létre, melynek fő optikai részegysége vízből, pontosabban vízcseppekből áll. Ezek formáját fókuszáláskor különböző hullámhosszúságú (magas frekvenciájú) hangok segítségével módosítják, így képezve éles képet. Az ily módon felépülő és működő objektív sokkal könnyebb mint hagyományos társai, és még lényegesebb, hogy kevesebb energiát fogyaszt (növelve ezzel az elkészíthető képek számát). A "lencse" pillanatnyi formáját (vagyis azt, hogy hova fókuszál), nagyon könnyű változtatni, és arra sincs szükség, hogy közvetlenül feszültséget vagy egyéb alternatív aktiváló módszer alkalmazzunk, ezáltal igen széles területen lehet majd alkalmazni az eljárást - foglalta össze Amir H. Hirsa, a Rensselaer Polytechnic Institute professzora.

A víz optikai képességein alapuló új technikát már implementálták is egy különleges fényképezőgépbe, mely 250 képet képes rögzíteni másodpercenként. A kimagasló képességet sajnos még béta fázis ellensúlyozza - a fókuszálás finomhangolása nem mindig tökéletes, az életlen képeket azonban egy szoftver automatikusan elveti. (A lenti képen különböző időpillanatokban mutatja be, hogy változik a fókusz.)

forrás: Rensselaer/Carlos A Lopez
forrás: Rensselaer/Carlos A Lopez

A víz, mint a fényképezéstechnikában használt anyag nem teljesen új keletű. A Varioptic cég pár éve forradalmi eszközzel rukkolt elő. Két üveglap közé vizet és olajat préseltek, majd elektromos áram segítségével befolyásolták ezek eloszlását, így hozva létre különböző gyújtótávolságokat. A prototípus végtelen és 5mm között volt képes a fókuszálásra. Az optika sorozatgyártási költsége nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a hagyományos megoldások, ezért létjogosultságát máris megalapozta a piacon.

oldalnézet - forrás: pcmag.com
oldalnézet - forrás: pcmag.com

Azóta történt

Hirdetés