Hirdetés

Visszafejleszti notebook-üzletágát a Gericom

Az osztrák székhelyű Gericom a napokban bejelentette, hogy a jövőben visszafejleszti notebook-üzletágát, s egy – egyelőre meg nem nevezett – kínai partner bevonásával elsősorban a szórakoztatóelektronikára fog koncentrálni. Bár a Gericom márkanéven forgalmazott noteszgépek nem tűnnek el teljesen a piacról, az irányváltást jelzi, hogy a vállalat az első negyedév végén bezárja linzi telephelyét.

A Gericom már 2003 óta jelentős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, s a 2003-as pénzügyi éve után várhatóan a jövő hónapban záruló 2004-esben is veszteséget fog kimutatni. Az üzlet lassú halódásának több oka is van; a hivatalos álláspont szerint a Gericom legnagyobb felvevőpiacát jelentő Németországban a gazdaság lassulásával és a lakossági vásárlások visszaesésével érezhetően csökkent az eladott notebookok száma is. A vállalatnak emellett ellátási nehézségei is adódtak: legnagyobb beszállítója, a Uniwill sem mennyiségileg, sem a minőség tekintetében nem volt képes megfelelően ellátni az osztrák céget. S ha mindez még nem lenne elég, a Gericomnak jó ideig nem sikerült megfelelő szervizhálózatot kiépítenie, s a garanciális esetek nagy száma, a sok nem megfelelően elvégzett javítás miatt hamarosan jelentősen romlott megítélése a vásárlók körében.

A stratégialiag kulcsfontosságú Németországban időközben a Gericom számos, a terméktámogatásban, szervizelésben közreműködő partnerével szerződést bontott, s igyekezett részben maga elvégezni a szükséges javításokat. A piac változásai azonban nem kedveztek a vállalatnak – két-három éve még kifejezetten attraktívak lehettek gépei az akkor belépő szintnek számító 1000-1500 eurós árkategóriában, ám mára olyan nagy márkák is felfedezték maguknak ezt az árszegmenst, mint a Dell, a Toshiba, az Acer vagy az utóbbi időszak egyik legdinamikusabban feltörekvő piaci szereplője, az Asus.

A Gericom lapos képernyők, tévékészülékek és különféle kiegészítők gyártásába fog elsőként bele, a „home entertainment” üzletág részesedését rövid időn belül 50 százalékosra kívánja növelni. A jövőben noteszgépeinek legfeljebb 10 százaléka fog a Uniwill üzemeiből kikerülni, a túlnyomó részt a világ jelenlegi legnagyobb notebook-gyártója, a Quanta fogja készíteni az osztrák cég számára. A Gericom jelenleg az Elitegroup által gyártott készülékeket is forgalmaz saját márkaneve alatt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés