Hirdetés

Videokártya helyett Blue Ray Decoder Card

Az ebben a szegmensben általában megszokotthoz képest is merőben érdekes marketinggel reklámozza legújabb, alsó-középkategóriás videokártyáját az Albatron. A vállalat a napokban dobta piacra „Blue Ray Decoder Card” nevű termékét, mely nevével ellentétben nem egy HD-videókat gyorsító célhardver, hanem egy közönséges PC-s grafikus vezérlő, mely az NVIDIA legmodernebb, GeForce 8-as családjának egyik lassabb változatára, a GeForce 8500 GT-re épül. Az Albatron reményei szerint az újdonságot elsősorban azok vásárolják majd, akik integrált grafikus vezérlővel ellátott PC-vel rendelkeznek, mely HD DVD vagy Blu-ray optikai egységet is tartalmaz.

Kétségtelen tény, hogy az NVIDIA GeForce 8500 GT (a 8600-as és 8400-as modellekhez hasonlóan) új videoprocesszora (Purevideo HD) szinte teljes mértékben tehermentesíti a processzort a H.264 tömörítésű videotartalmak dekódolása során (jóllehet a bizonyos Blu-ray és HD DVD kiadványoknál alkalmazott VC-1 tömörítéssel már nem boldogul olyan jól), a vezérlő mégis elsősorban egy DirectX 10-kompatibilis 3D-s gyorsítókártya, mely mellesleg a videodekódolást is gyorsítja.

Az Albatron „Blue Ray Decoder Card” egyébként minden tekintetben az NVIDIA referenciaajánlását követi, azaz semmiben nem különbözik a konkurencia hasonló megoldásaitól (a G86-os GPU 450 MHz-en jár, a 256 megabájtnyi DDR2 memória pedig effektíve 800 MHz-en ketyeg), igaz, felépítése a legtöbb ilyen típustól némileg eltérő, ez a kártya ugyanis alacsony profilú nyomtatott áramköri lapra épül, azaz helyszűkében lévő házakba is könnyen beépíthető. A kártya DVI kimenete értelemszerűen megfelel a HDCP másolásvédelmi eljárás kritériumainak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés