Hirdetés

VIA KT266 - gyors, lassú, jó, rossz, gyors..?

[AnandTech] A kép még mindig nem tiszta. Sőt, igazából az egyetlen dolog, ami kiderült, hogy még mindig nem tudhatja senki (kivéve a VIA-t talán), hogy miért ilyen bizonytalan a VIA KT266 DDR chipset teljesítménye. Hiszen bizonyos website-ok bizonyos benchmark-jai alapján az AMD-760-as chipset-et is elfújta, máshol viszont a VIA "régi" KT133A chipset-je is betegre verte.

Miért? Nem tudni. Az AnandTech azonban pár érdekes dologra rájött, az OCWorkbench-csel karöltve. Ezek szerint az MSI és a Gigabyte is bír "lassú" és "gyors" lapokkal, ugyanabból a típusból! A dolgot komplikálja, hogy többféle beta BIOS is kering a neten. Ami biztos, hogy egy BIOS patch nem old meg semmit, és önmagában nem ad jelentős teljesítménynövekedést.

Tehát ha most vennénk például MSI K7T266 Pro alaplapot, akkor sem lenne mindegy, hogy melyik revíziót vesszük. Zsákbamacska körülbelül +30% teljesítmény. Aki szereti a kockázatot, hajrá, de mindentől függetlenül csak azt tudjuk javasolni, amit az AnandTech is: várjunk türelemmel, amíg beérik a chipset! Az már most látszik, hogy van helye a növekedésnek, de egyelőre főleg a stabilitás rovására.

Vállalkozó kedvű KT266-os tulajoknak ajánlott a cikk, hiszen többek között kiderül, hogy az MSI lap esetén egyetlen SMD ellenállás - R126 - felelős a sebességnövekedésért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Hirdetés