Hirdetés

A VIA eladja az S3-at a HTC-nek

A VIA a nehéz anyagi helyzetre való tekintettel úgy döntött, hogy értékesíti a még 2001-ben felvásárolt S3 Graphics üzletágat. Meglepetésre a vevő személyében a mobiltelefonjairól ismert HTC Corporation tűnt fel, és 300 millió dollárt fizet a vállalat számára az S3 Graphics összes szabadalmáért. Mivel az S3 Graphics a VIA és a WTI Investment International közös tulajdonában volt, az előbbi cég 147, míg az utóbbi 153 millió dollárt kap az összegből. A VIA a tranzakcióval összességében 37 millió dolláros tőkenövekedésre tesz szert 115 millió dolláros befizetett alaptőke mellé.

Tzu-mu Lin, a VIA alelnöke elmondta, hogy az S3 eladásával jobban koncentrálhatnak a processzorok és a vezérlőlapkák fejlesztésére, emellett a gyártó köszönetet mondott a WTI Investment International számára, hogy 2005 óta állandó anyagi segítséget nyújtottak az S3 Graphics fejlődésében.

A VIA egyébként – függetlenül attól, hogy egy kényszerű lépésre folyamodott – borzasztóan nehéz helyzetbe kerül, ugyanis saját GPU nélkül képtelenek minőségi szolgáltatások mellett véghezvinni a rendszerszintű integrációt. Megoldás lehet a grafikus magok licencelése az IP-k tervezésére szakosodott cégektől, de ez a stratégia üzletileg nagyon képlékeny, ugyanis a fejlesztések az adott grafikus mag képességeitől függnek majd, nem pedig attól, hogy mi lenne jó a VIA számára. Éppen ezért azok a vállalatok, akik képesek minden fejlesztést házon belül megoldani, komoly előnyre tesznek szert, az adott termék szolgáltatásaival és képességeivel kapcsolatban.

A HTC Corporation helyzete érdekes lett az akvizícióval. A vállalat csak mobil eszközöket fejleszt, de a chipeket partnercégektől vásárolja. A probléma azonban, hogy az adott termék képességeit erősen befolyásolja az adott SoC, így az igazi innovációra nincs lehetőség. Az Apple és a Samsung azon kevés vállalat közé tartozik, amelyek SoC-ot és mobil eszközöket is fejlesztenek. Bár a Samsung több termékhez is vásárol partnercégektől lapkát, a jövőben inkább a saját fejlesztésű chipeket szeretnék előnyben részesíteni. Az LG nemrég hasonló bejelentést tett, és rengeteg licencet vásároltak az ARM-tól, hogy képesek legyenek a SoC lapkák fejlesztésére. A HTC tulajdonképpen ugyanebbe az irányba tart, de a grafikus magok fejlesztését mindenképpen szeretnék házon belül tartani, ugyanis ezekkel tényleges előnyt lehet kovácsolni a legtöbb konkurenshez képest. A HTC-nek már csak az ARM licenc hiányzik, de valószínűleg már ezzel kapcsolatban is egyezkednek.

Az S3 Graphics felvásárlása az aktuális GPU-k kiemelkedő multimédiás képességeit figyelembe véve jó döntés lehet, ráadásul a VIA komoly fejlesztéseket ölt az OpenCL-be is, ami a jövő szempontjából szintén előnyös. Nem érdemes azt sem elfelejteni, hogy a Windows 8 már az ARM processzormagokon is futni fog, vagyis egy ARM Cortex-A9 vagy Cortex-A15 licenc megszerzésével a HTC lehet az első tényleges felszálló az új vonatra. Ennek megfelelően a vállalat nemcsak okostelefont, vagy tabletet, hanem konkrétan netbookot, notebookot, vagy akár asztali piacra szánt Windows 8-as PC-t is kínálhat. Ezzel a lépéssel a jelenleg kétszereplősnek tekinthető (AMD, Intel) PC-s piac, az NVIDIA és a HTC párosával – a Windows 8 megjelenése után – rögtön négyszereplősre duzzadhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés