Hirdetés

Kínát célozza a VIA nyolcmagos CPU-ja

A VIA nevét manapság nem igazán lehet hallani, de ez nem azt jelenti, hogy eltűnt a cég. Bár az elsődleges fókuszt ma már az ARM-os megoldások kapják, azért csak készül a műhely legtitkosabb részein egy nyolcmagos processzor. A VIA C-OctaCore névre hallgató BGA tokozású termék egy multi-chip module (MCM) megoldást alkalmaz majd, így a tokozáson két darab CPU található. Ez a VIA CN-R kódnevű fejlesztése, amely a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő VIA QuadCore C sorozatú processzorok alapja volt.

A fentiek miatt a CPU paraméterei ismertek, így lapkánként négy darab Isaiah architektúra épülő processzormag lesz elérhető, amelyek órajelenként három utasítást is képesek feldolgozni, az L1 adat és utasítás cache mérete pedig magonként 32-32 kB. Mindemellett a 2 MB-nyi L2 gyorsítótár négy mag között, vagyis lényegében a teljes lapkán belül lesz megosztva. A támogatott utasításkészletek sorában az SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, AVX és AVX2 mellett a gyártó a PadLock gyűjtőnév alatt továbbra is nagy hangsúlyt fektet a különböző titkosítást elősegítő eljárások implementálására. Ennek okán a már korábban is alkalmazott AES és különböző SHA algoritmusok hardveres gyorsítása mellett magonként két véletlenszám-generátor is helyet kapott. A korábbi fejlesztésekhez képest azonban újítás lesz a virtuálizáció támogatása, illetve a kínai kormány által szabványosított SM3 és SM4 titkosítási algoritmusok gyorsítása.

Az egész rendszer továbbra is az 1333 MHz-en üzemelő V4 elnevezésű, a korábbi Intel rendszerekhez nagyon hasonló, FSB alapú buszrendszeren kommunikál. Ez köti össze a tokozáson a két darab CPU-t, illetve az új ZX-100S jelzésű vezérlőhidat. Utóbbi tartalmazza a kétcsatornás, DDR3 szabványú memóriákat kezelő memóriavezérlőt, illetve a PCI Express 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA vezérlőt, emellett kerül bele egy IGP is, de ennek képességei még nem ismertek.

A VIA nyolcmagos processzora C-OctaCore FC-1080 jelzéssel érkezik, és ez a verzió a beágyazott rendszereket célozza. A processzormagok 2 GHz-en üzemelnek, de a pontos fogyasztás még ismeretlen. Az eddigi adatok szerint 40 watt körüli TDP besorolásra van a legnagyobb esély. Érkezik még egy C-OctaCore FC-1081-es jelzésű modell is, amely a beágyazott rendszerek helyett a szerverpiacot célozza meg, de az eltérésekről még nincs pontos adat.

A VIA C-OctaCore sorozat várhatóan még idén forgalomba kerülhet, de konkrét dátum a megjelenésre vonatkozóan még nincs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés