Hirdetés

Jelentősen javulhat a vezeték nélküli internet lefedettsége

A nemzetközi szabványügyi szövetség, vagyis az IEEE Standards Association nemrég bejelentette, hogy publikáltak az IEEE 802.22-es szabványt, amely a WRAN (Wireless Regional Area Network), vagy magyar néven regionális vezeték nélküli hálózatok protokollját írja le. Segítségével, egyetlen bázisállomás 100 km-es sugarú körben képes lefedni az adott területet, és képes lehet akár a 22 Mbps-os le- és feltöltési sebességre is. A technológia főleg a ritkán lakott térségekben jelent számottevő áttörést, ahova amúgy is nagyon nehéz eljuttatni az internetet.

Az új szabvány olyan frekvenciasávot használhat, amely nem okoz interferenciát, és nem zavarja a bérelt sávokban sugárzó televíziós adókat sem. A rendszer lényegében a nem használt VHF és UHF TV sávokat kamatoztatja, azon belül is 54-862 MHz-es tartományon belül folyik a kommunikáció. Természetesen az analóg adások folyamatos beszüntetésével egyre több hely szabadul fel az adott frekvenciatartományban, ami értékessé teszi a technológiát a vezeték nélküli hálózatbővítés szempontjából.

A félreértések elkerülése végett itt nem a hagyományosan ismert Wi-Fi kapcsolatról van szó, vagyis az IEEE 802.11-es szabvánnyal kompatibilis rendszerekkel ez a felület nem használható. Ez a technológia csupán arra szolgál, hogy olyan területre is eljusson a vezeték nélküli internet, ahol erre eddig nem volt lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés