Hirdetés

Veszélyes anyagok a számítógépben

Egy munkavédelemmel foglalkozó német intézet (BIA) szerint számos monitor egészségre káros gőzöket bocsát ki. Az intézet munkatársai egy új, zárt kamrás mérési módszer kipróbálásakor figyeltek föl arra, hogy négy, véletlenszerűen kiválasztott kijelző közül háromból nagy mennyiségű fenol került a levegőbe. Egy készülék esetében a fenol koncentrációja a javasolt 100 mikrogramm per órás egészségügyi határérték ötszörösét érte el. Két hetes üzem után még mindig óránként 160 mikrogramm fenol hagyta el a monitort, sőt nagyobb mennyiségű toluol, sztirol és más illékony szerves vegyület (volatile organic compounds, VOC) is kimutatható volt. Ezek közül ma különösen a fenolt tekintik rákkeltő hatásúnak.

A BIA és a Fraunhofer Intézet együttműködik olyan határértékek kidolgozásában, amelyek alapjául szolgálhatnak egy, az alacsony károsanyag-tartalmú informatikai berendezések megjelölésére szolgáló certifikációs rendszernek. Bár a kutatók már korábban felhívták a figyelmet az elektronikai termékekben használt veszélyes anyagokra, pl. különböző aromás vegyületekre, fenolokra, aldehidekre, foszforsav-észterekre és halogéntartalmú anyagokra, a belső terek levegőminőségének ellenőrzésére mindeddig nem állnak rendelkezésre definiált határértékek, és a veszélyes anyagok kezelésére vonatkozó előírások sem terjednek ki erre a területre. A probléma ugyanakkor egyre égetőbb, hiszen a hardverek és a gyártástechnológiák fejlődésével egyre újabb anyagokat használnak fel, ezek egészségkárosító hatásáról pedig sok esetben nincsenek adatok. A vizsgálati eljárás kidolgozásával azonban legalább a potenciálisan veszélyes emissziók egy részének standardizált minősítésére lehetőség nyílna.

Azt, hogy a károsanyag-tartalomról és az ebből fakadó környezeti kockázatról kiállított tanúsítvány hogyan befolyásolja az egyes berendezések eladási adatait, ma még nehéz megjósolni. Néhány gyártó, pl. a NEC és a Fujitsu-Siemens már kínál csökkentett veszélyesanyag-tartalmú számítógépeket, azonban amíg az ár a legmeghatározóbb szempont a választásban, az igazi piaci sikerre nem sok esély van.

Előzmények

Hirdetés